-----------------------------------
Tavi F.
13 Oct 2014 11:04


-----------------------------------
Valabil!

Zilele trecute, am incropit un telescop newtonian si l-am pus pe montura ecuatoriala, aceea fiind mai solida, si oricum mi-ar fi tare incomod sa tot scot telescopul de proba pe balcon, in sezonul rece. Am folosit focusorul de la vechiul newtonian si alte materiale usor accesibile oricui. Ca doar astronomul almator trebuie sa-si faca teliscop!!

Iata un veritabil sistem astrofoto! Sa vedem si ce iese prin el.
Imediat cum am urcat la observator, pe la 1:30, turbulenta era evidenta, producind zone serios intinate in cimpurile foto cuprinse. Ceva mai tirziu, in jurul orei 1:50..2:00, s-a ameliorat, dar am avut parte si de nebulozitate. Noroc ca am revenit asupra zonei sudice si a craterului Teopilus.
Astronomul amator in cautarea cometelor!!   

Spre comparatie, mai aveam o imagine de acu' 5 ani, cu Luna in aceeasi faza, obtinuta prin telescopul Calsegrain de baza, din observator. Nu-i dintre cele mai fericite, insa o afisez ca idee. Nu retin precis conditiile de la momentul respectiv, dar stiu ca nu pozam pe atmosfera groaznica si, din moment ce am inramat-o, oi fi considerat-o acceptabila. Prin metode computationale, am dedus ca Luna se afla atunci la o altitudine de ~36 grade, spre deosebire de cele vreo 43 la cit era acum. 

Am impresia ca nu-i deloc de lepadat acest set-up foto-vizual! :D  Sa curga pozele.   

Deci: Luna - 13.10.2014, orele 1:45..2:00 TLR
Teliscop Newton D130mm, F800mm + oc. Plossl 6mm + Canon A530 cu fob=18.4mm
1/15s la 80 ASA
Amplificare (in versiunea finala, la rezolutia imaginilor afisate)= 0".37/1 pixel.

LE: Mi se pare mie sau chiar este din ApoKlase? Acelasi set-up si amplificare ca la Luna.