-----------------------------------
Teo
05 Noi 2014 23:46


-----------------------------------
Eu am observat M 42 constant din Bucuresti, evident iarna, prin urmatoarele instrumente :
Refractor acromat 120/600mm, Newton 150/750mm, Newton 130/650 mm, Newton 200/1200 mm.
Prin niciunul dintre aceste instrumente nu am reusit sa disting vreo culoare in M 42.
Ce cred ca ar conta cel mai mult este timpul de expunere si evident un senzor color. Ochiul la intensitatea luminoasa data de aceste instrumente mici, chiar daca este sensibil la culori, nu poate face o expunere intr-atat de indelungata incat sa percepem culorile nebuloaselor. Poate doar, cum spun si ceilalti colegi, de la o apertura de 12 inch in sus, pe un cer curat de la munte sa incepi sa "prinzi" ceva nuante palide de culoare si asta depinde de performantele fiecaruia. Nu avem toti ochii la fel de sensibili.
M-am intrebat de multe ori, daca ne-am afla intr-o nava spatiala in apropierea nebuloaselor ce apar atat de frumos colorate in fotografii, oare l-am vedea color si in realitate  ? Ar fi foarte frumos. Totusi, poate ca acolo, aproape de ele, culorile ar fi ceva mai palide decat ies in fotografiile noastre de pe Pamant si poate si nuantele ar fi usor diferite. Asta nu stiu....