-----------------------------------
Alexandru Savin
06 Noi 2014 23:30


-----------------------------------
Salutare!

Ceea ce spui tu este cea mai mica dintre probleme.Daca folosesti un angrenaj de precizie maxima, trebuie sa-i asiguri conditiile cele mai bune de functionare:
1. Distanta intre axele pinioanelor este importanta. (aici vei spune ca poti jongla cu o roata parazita de tensionare a curelei.) Atentie! orice curea in functionare se tensioneaza pe o singura ramura in sensul de mers. La schimbarea sensului de rotatie, tensiunea se muta pe cealalta ramura a curelei. Ce spui, 2 roti de tensionare, vor fi corecte in functionare? Eu zic ca nu.
2. Precizia suprafetelor prelucrate, tolerantele dimensionale si abaterile geometrice de pozitie iti vor da mari batai de cap. In principiu, ca sa cobori sub 0.02mm precizie, tre' sa scoti bani seriosi din buzunar. (acum ca orice strungar cu un SN400 iti zice ca face micronul din mana...te las sa te convingi singur.)
3. In meseria de inginer in domeniul asta, n-am vazut si n-am auzit de ceva sa fie perfect. Jocuri, abateri dimensionale, abateri din prelucrari, montaj si exploatare...cat cuprinde!

PS: Inca o povestioara: la fostul loc de munca, aveam o masina de masurat in coordinate cu precizia de masurare 1 micron si repetabilitatea masuratorii de 5 microni. Fabricatie japoneza (Mitutoyo). A costat la mana a 2-a cat un apartament in Bucuresti. Lucra numai in atmosfera controlata. 0.04 microni cu ce-i masori, si cum demonstrezi? Intre teorie si practica este o mare diferenta. 

Concluzie: nu neaparat este imposibil, dar te va costa mult ce vrei sa faci, asta daca vrei sa o faci cum trebuie.

Sa nu crezi ca vreau sa ma dau mare, sau vreau sa te sperii. Doar ca domeniul prelucrarii mecanice de precizie e ceva mai greu decat pare la prima vedere.

O seara buna,
A.