-----------------------------------
jimao22
24 Noi 2014 20:51


-----------------------------------
...dar, si aici poate ne spune chiar el pentru ca nu mai tin minte bine, incuietorile electromecanice pe care le-am vazut la jimao blocau si vertical.
....
Aceeasi observatie, daca ai orientat asa cele doua ape va trebui sa fii atent ca totul (apa, zapada, etc) se scurge inauntru cand deschizi acoperisul.

Ti tu ceva minte, Matei, dar nu chiar bine.
Eu am un sistem de culisare pe sine de porti de garaj, care au o forma literei "C". Rola se misca in interior si chiar daca vantul ar avea tendinta sa salte acoperisul, partea superioara a C-ului nu permite acest lucru, fiindca sina este ancorata bine in multe puncte de peretele si structura de lemn a observatorului. Se pot vedea detaliile toate pe topicul unde am aratat evolutia constructiei observatorului meu, topic inceput de Matei si terminat de mine.
Yala electromagnetica blocheaza acoperisul sa se deplaseze chiar daca motorul e trecut mecanic pe actionare manuala, astfel incat sa nu fie posibila o incercare de efractie in acest mod. Si am folosit yala electromecanica fiinca trebuie descuiat capacul observatorului si cand fac observatii remote, fara sa fiu prezent sa descui manual capacul.


Ce zicea cmatei despre zapada de pe acoperis este valabil si pentru gheata. Doar ca aia e mai greu sa o cureti complet si risti sa ai acelasi efect, dar intarziat. Cam cand zici ca ti-e lumea mai draga. Poate ar merge sa ii pui o streasina (in miniatura) si ceva sa opreasca eventuala gheata care o ia la vale. 
Este foarte reala treaba asta, dar intr-un mod pe care nici eu nu l-am anticipat. 
Ploaia iese din discutie, ca nimeni nu tine acoperisul deschis cand ploua. Zapada se curata imediat dupa ce cade, relativ usor, si nu ar trebui sa conteze prea mult in ecuaatie. Gheata remanenta dupa ce se curata zapada, e o problema doar in cazul in care temperaturile externe sunt mai mari de zero grade. In serile senine de iarna, lucrul asta e putin probabil si nu reprezinta cu adevarat o problema.
Problema cea mare o reprezinta ROUA. Depunerile de roua pe timp de noapte, care deranjeaza partea optica asa cum stim si de care incercam sa scapam cu dew-heater-e, capata proportii apocaliptice pe un acoperis de 10 mp cam cum e cel de la observatorul meu. Unde mai pui ca acesta are si panta catre interiorul observatorului, fiind in plus intr-o singura apa. 
Deci DA, a trebuit sa improvizez un mic jgeab dintr-un profil "C50" de rigips, avand o usoara panta catre una din lateralele observatorului si care iese in decor cu vreo 10 cm. Apa colectata din roua care imi facea mari probleme, acum nu mai este deranjanta.