-----------------------------------
ovidiuv
28 Noi 2014 18:25


-----------------------------------
Sunt dispus sa-i raspund lui sternchen si totodata sa va dau mai multe amanunte despre proiectul EURONEAR "Radu observator in Teide cateva luni". 

Ideea de a cauta sponsori in Romania a apartinut chiar lui Radu, desi eu n-am prea crezut in ea, speram sa aiba succes (s-a strans deja jumtate din suma necesara). 

Inainte de a ajunge aici, am cautat desigur finantare si un observator in doua directii afara de Romania, plus inca o sursa oficiala in Romania: 

- la IAC (Institutul spaniol de Astrofizica din Canare, cel care ne-a oferit noptile de observatii gratuit, care altfel ar costa min 10,000 EUR!) dar care n-a putut furniza nici un student observator (si fondurile aferente celor cateva zeci de nopti la observator)! 

- la ESA (Agentia Spatiala Europeana) pentru o pozitie de postdoc in Tenerife (pe care sa aplice cineva), insa ESA ne-a raspuns ca postdocul trebuie musai sa lucreze langa Madrid sau in Olanda! 

- in Romania am incercat la ROSA (Agentia Spatiala Romana, membra a ESA) careia le-am sugerat acum 1-2 ani diverse colaborari e tema EURONEAR, din pacate fara succes. 

Asa ca sponsorizarea care speram ca va fi gasita pana la capat de Radu in Romania noastra, ii va oferi atat lui Radu cat si proiectului EURONEAR sansa a cca 65 de nopti de observatie pe doua telescoape (si am facut chiar lista noptilor de curand..) iar institutelor IAC si ESA un inceput de colaborare frumoasa cu proiectul EURONEAR (repet, majoritar ROMANESC) in cercetarea de asteroizi apropiati de Pamant! 

Pe plan european, din pacate eu sau alti conducatori proiectului EURONEAR n-am putut gasi altfel fondurile necesare acestei expeditii stiintifice a lui Radu in Tenerife, totusi si acesti bani romanesti sunt bine-veniti pentru ca observatiile sa aiba lor iar un amator student roman sa poata sa-si implineasca un vis! 

Iar Diaspora (care-a insemnat doar cca 1-2%) nu prea votase/se centralizase pana seara la 23h cand s-au stiut rezultatele alegerilor, deci cel mult de data asta Diaspora a contat (in adevar foarte mult) prin imaginea de batjocura a cozilor si lacrimogenelor "oferite" cetatenilor ROMANI plecati nu-de-bine in strainatate de catre guvernul copy/paste care nici macar n-a dorit sa prelungeasca (de ex prin ordonanta de urgenta) programul cu 2-3 ore pt ca mai toata lumea sa poata vota! :)

Si cred ca absolut toata lumea trebuie sa fie lasata sa-si exprime parerile.