-----------------------------------
mmarin
24 Dec 2014 02:44


-----------------------------------
Dacă tot n-am somn adaug &#537;i eu căteva detalii:
1. De&#537;i corpul prismelor e mai mare decât la Bresser Spezial Astro, sistemul de colimare este identic - obiectivele au centrul optic cu câ&#539;iva milimetri spre exterior fa&#539;ă de centrul geometric. În consecin&#539;ă apertura reală măsurată de mine e de aproximativ 92mm (73 la Bresser 20x80)
2. Din punct de vedere constructiv, Celestronul evoluează într-o ligă superioară. Tuburile optice au câte o diafragmă interioară iar în fa&#539;a prismelor are montate elemente divergente (de fapt, după cum reiese din descriere sunt dublete lipite) care au rolul de a corecta curbura câmpului focal. Ca urmare, are mult mai pu&#539;ine probleme cu lumina parazită iar stelele sunt punctiforme pe o suprafa&#539;ă mai mare din cămpul vizual.
3. Diferen&#539;a cea mai importantă o face calitatea prelucrării suprafe&#539;elor optice: la Bresserul meu stelele au o aură neregulată iar în jurul lui Jupiter am putut admira ni&#537;te "raze" asemănătoare celor produse de turbulen&#539;a instrumentală numai că sunt mult mai slabe, fixe &#537;i colorate; Celestronul îmi dă stelele cu vreo treime mai mici în diametru, făra aură &#537;i fără alte artefacte.
 4. Înafară de pre&#539; există un alt hadicap major pentru Celestron: greutatea. Dacă Bresser 20x80 a putut fi folosit pe montura paralelogram încropită în 45 de minute din câteva de&#537;euri la scârbici pentru a sus&#539;ine un amărât de X-cite 10x50 (10x40 real), pentru noua jucărie va fi nevoie de o montură nouă, cu trepied solid - ceva prea greu ca să fie cu adevărat portabil
Edit mode: de&#537;i pe saitul Celestron nu se mai vinde decât versiunea descrisă a avea obiectiv cu patru elemente, la o privire mai atentă s-a dovedit că exemplarul ajuns în posesia mea e doar dublet.