-----------------------------------
zoth
02 Ian 2015 15:04


-----------------------------------
Offf ... cate proiecte sunt in asteptare si cat de putin timp exista!!!  :( 

Dupa operatiunile finale de cosmetizare a lunetei militare de 80mm f15 voi renunta in mare parte la constructia lunetelor clasice si ma voi axa pe constructia celor istorice. Desigur cred ca vor mai apare unele exceptii dar asta e linia pe care vreau s-o urmez.

- Doua obiective sunt deja in asteptare pentru doua lunete non acromatice de secol 17: 28mm f44 si 40mm f60. Ambele obiective sunt semnate Tavi Florian. Constructia lunetelor va fi oarecum modernizata in sensul ca fiecare va fi dotata cu oglinda sau prisma diagonala iar a doua din cauza focalei lungi va fi construita in aranjament Schaer.
Mai mult ca sigur voi lucra pe aceste lunete cu oculare Huygens de microscop, nimic mai potrivit pentru ele!

-Asteapta la rand si doua lunete istorice Rogers, prima de 90/1330 la care optica este gata, respecta designul original al "parintelui" ei (obiectiv simplet plan-convex + corector dublet afocal lipit) iar a doua de 114/1570 proiectata intr-o viziune personala (obiectiv simplet biconvex simetric + corector dublet afocal spatiat). Pentru cea din urma mai am nevoie de ceva sticla.
Ambele lunete vor avea nevoie de oculare speciale care sa compenseze cromatismul transversal pe care il dezvolta. Si aceste oculare speciale vor constitui un alt proiect care e in asteptare.
Daca se vor naste, vor fi probabil singurele lunete cu design Rogers din Romania si printre foarte putinele de pe continent.

-Ma gandesc apoi la un Brachymedial, un instrument cu totul deosebit. Istoricii spun ca au fost construite doar 4 astfel de instrumente de-a lungul timpului: primul in 1893 de catre inventatorul lui, Schupmann (127mm f13), al doilea in 1941 in state de catre Hellman (108mm f13), al treilea tot in state in 1947 de catre Dwigh si Gordon (155mm f25) si ultimul in Germania in 1953 de catre Rolf (700mm f19,4). Doar ultimul mai este operational in ziua de azi.
Proiectul este gata si arata performante deosebite, spotul spectrului vizual principal este de 50x mai mic decat discul principal de difractie iar spotul radiatiei violet este de 20x mai mic decat acelasi disc de difractie. Printre altele fiind spus, nici cel mai grozav apocromat al zilelor noastre nu poate sa produca un spot pe linia "g" (violet) mai mic decat discul principal de difractie.
Sper ca anul acesta sa fie gata macar optica pentru acest instrument care va fi un 120mm f7,6.

-Ma mai asteapta si reconditionarea unui trepied de lemn achizitionat recent dar si constructia monturii "turela" pentru binoclul cel mare care va fi montata pe acest trepied.

-Intre timp s-a mai nascut din calcule un nou ocular, un Tolles modificat de asa natura incat sa arate pe un camp limitat la 30 de grade o ortoscopicitate de 5x mai buna decat un Abbe si o lipsa aproape totala a astigmatismului (foarte asemanator cu Tollesul hibrid despre care am vorbit pe topicul meu de oculare extreme). Va fi deci un Tolles superortoscopic anastigmat. Ciudata insiruire de proprietati! As vrea sa-i dau viata si acestui ocular.
Ca o curiozitate matematica ce mi-a atras atentia, raportul intre curburile suprafetelor la acest ocular se afla in relatie cu numarul de aur.

-Multe alte proiecte interesante de oculare care asteapta sa mai fie scuturate de praf si un studiu aprofundat asupra misterului ocularelor Konig. Sper sa-l descopar in colaborare cu Catalin.

Proiecte? Ar mai fi o gramada, dar timp ...???

Cer senin si un an bun!