-----------------------------------
alex.irimiea
05 Ian 2015 02:34

Celestron Advanced VX 8 S vs Orion 203 1000 Atlas EQ6 GT
-----------------------------------
Salutare tuturor,
Daca ma puteti ajuta si pe mine cu ceva sfaturi - doresc sa-mi achizitionez un telescop si inainte de a face o investitie (consistenta) mi-ar prinde bine niste pareri avizate (nu am mai avut unul pana acum si e posibil sa nu fac alegerea cea mai buna bazandu-ma doar pe specificatii tehnice).

In primul rand cam ce criterii/aspecte urmaresc: 
1. Suficient de portabil - ma refer la volumul ocupat nu si la greutate, asta pentru ca stau la bloc si ma astept sa-l pot folosi si din balcon (care este inchis si nu este foarte lat - cam 1.1m de la deschiderea geamului pana in perete). Daca tubul e mare ma gandesc ca s-ar putea sa fiu limitat in miscari (mai ales cu tracking/goto!). Greutatea nu ma sperie - daca e sa il transport dupa mine prin alte locuri, ma descurc eu cumva.
2. Desi intr-o prima faza l-as folosi pentru "viewing", visez sa fac si astrofotografie. Din ce m-am documentat montura ecuatoriala e cea mai indicata aici (si conteaza foarte mult calitatea monturii) si de aici si cele doua optiuni asupra carora m-am oprit. GoTo si Tracking sunt mandatory pentru mine.
3. Observatii planetare & deep sky - as vrea sa pot vedea suficient de clar Luna si planetele (Jupiter, Saturn, poate chiar si Marte?) dar sa fie suficient de luminos si pentru detalii in deep sky. Din ce m-am documentat, ar trebui ca oglinda sa fie minim 20cm. Poate e o parere preconceputa/gresita, nu stiu - de aceea va cer sfatul. Mi-e greu sa fac o alegere fara sa fi avut ocazia sa incerc pana acum un telescop sau altul. Eventual daca are cineva poze (planetary/deep sky) facute cu vreunul din cele doua modele, ar fi super.
4. Banuiesc ca investitia nu s-ar opri aici, la ce sa ma astept ca imi va mai trebui pe viitor? De ex. eu m-am gandit la: oculare, colimator laser (la newton), barlow, filtre, geanta pentru transport (la Celestron VX 8 S), surse de alimentare, inel adaptor pt DSLR. Puteti sa-mi dati niste sfaturi aici?
5. Calitatea opticii - Celestron vs. Orion? Poate ca este "dumb question" - dar m-ar ajuta orice informatii si pe tema asta.
6. Cat de sigur este sa-l comand prin curier? Cei de la starmax.ro (din Cluj) vad ca au asigurare de transport dar la astroshop.ro nu vad asa ceva. Eventul alti comercianti de incredere daca imi puteti recomanda.

Linkurile cu modelele pe care le analizez acum sunt (dar sunt deschis si la alte sugestii daca aveti): 
1. http://www.starmax.ro/Cel/advanced-VX-8S.htm
2. http://www.astroshop.ro/orion-telescop-n-203-1000-atlas-eq-6-goto/p,14356 (as alege un Orion 254 dar pretul se duce prea mult in sus..)

Multumesc tare mult pentru orice informatie utila,
Alex.