-----------------------------------
alex.irimiea
05 Ian 2015 11:08


-----------------------------------
@theogon: multumesc pentru raspunsul tau! Catre Celestron (de la starmax) tind si eu, acesta are F10 deci pretabil pentru planete (stiam asta din ce m-am mai documentat). Totusi am un feeling ca deep-sky-ul o sa ma atraga mai mult pe termen lung - ma gandesc ca un F10 inseamna un field of view mai restrans - dar mai sunt si alte implicatii? Intreb asta pentru ca singura analogie pe care o pot face este cu fotografia - stiu ca un F valoric mic (de ex F1.8 ) inseamna field of view mare si invers. Altfel, stiu ca pentru deep sky trebuie un telescop cat mai luminos (diametru oglinzii cat mai mare).
Mai sunt si alte motive care imi scapa? Invers, daca F e mic (cum e cazul modelului Newton de la Orion) - asta clar merge pentru deep sky iar pentru planetary presupun ca imi trebuie un Barlow.

@Herr_Alien: iti multumesc si tie pentru mesaj! Intr-adevar, nu as folosi un telescop dupa "2-3 foi de sticla" cum ai spus tu (si nici un alt instrument optic) - doar ca balconul este inchis si nu as avea decat optiunea sa folosesc telescopul prin geamul deschis ceea ce imi limiteaza miscarile foarte mult. Referitor la partea cu diferentele de temperatura ai dreptate (nu le luasem in calcul pana acum), desi ma gandesc ca lasand geamurile deschise mai mult, se reduce aceasta diferenta. Nu ma astept ca din balcon sa fie conditii ideale, doar ca sunt constient ca nu voi putea pleca in fiecare noapte cu telescopul de acasa intr-un loc ideal pentru observatii.
Inca ma consider amator (teoretician in cel mai bun caz) - nu cunosc inca pe nimeni cu telescop (din gasca mea de prieteni sunt singurul "nebun" dispus sa investeasca bani in asa ceva:)). Ieri m-am inscris si pe grupul asta - nu stiam pana atunci ca exista o comunitate asa mare in Romania (desi astronomia te prinde usor - cred eu).