-----------------------------------
theogon
05 Ian 2015 16:36


-----------------------------------
Am experimentat folosirea unui Newton Celestron de 200 de pe un balcon închis cu termopan și cu o fereastră zisă de mine ''optică'' pe unde mă puteam totuși uita la ceva. Gabaritul relativ mare mă punea în poziții acrobatice care cu toată pasiunea, sunt obositoare. Nu uita că focuserul unui newton se plimbă pe o montură ecuatorială de la est spre vest trecând prin zenit în funcție de viză- ca să mă exprim plastic. Nu vei avea loc unde să poți privi. Această problemă nu apare la SC.
Nu este vorba de care instrument este mai bun, ambele sunt bune, problema este cît de mult îl poți folosi. Și atunci cel mai bun instrument este cel pe care îl folosești cel mai mult.
Iar povestea cu astrofoto (mai ales cea de cer profund) e puțin mai complicată decît o simplă fotografie, ai mult de investit: timp, bani, trebuie să te pui la punct cu metodele de achiziție, de prelucrare, care te vor pune la încercare.
Îți iei o mașină (să zicem bună) și vrei să alergi la raliu. Nu o spun cu desconsiderare, ci doar îți arăt (vag) obstacolele care te așteaptă.
Ca să vezi ce poate un Newton și un C8 (de aceiași apertură) la planete, uită-te la rubrica Jupiter de pe forum și vei vedea imagini deosebite luate de Mac (C8 ) și Emilf (newton). Fii totuși atent: imaginile memorabile sunt luate cu instrumente mai mari.
Cât privește rubrica bazar, după știința mea, toate C8-urile și C11-le s-au vândut.