-----------------------------------
Herr_Alien
04 Feb 2015 11:09


-----------------------------------
Cu Leo si Orion deasupra orizontului, Aries si Andromeda inca accesibile, lista de stele variabile din program vizibile ar fi destul de mare. Asta daca ignoram Luna.
Cu Luna pe cer insa, m-am multumit doar cu doua stele variabile mai stralucitoare: RZ Arietis si KX Orionis. Cu straluciri in jurul magnitudinilor 6 si 7, cele doua stele sunt inca accesibile chiar si posesorilor de instrumente mai mici; in cazul meu, un binoclu 10x50.
KX Orionis a fost mai dificila: Luna a fost mai aproape, si atat variabila cat si stelele de comparatie ceva mai slabe. 

Mi-ar face placere sa o revad pe V0370 And inainte sa devina inaccesibila. Si R Leo e o stea pe care vreau sa o revad, dar cum in decembrie se indrepta catre minim, in februarie o sa am nevoie atat de telescop cat si de un cer fara Luna.

Inainte sa intru in casa am aruncat o privire repede prin Canes Venatici: prea jos fata de orizont, si fondul cerului prea luminos; cu toate astea am reusit sa iau un prim contact cu una din "clientele" de primavara, BR CVn.

Pana la BR CVn, am sa adaug pe lista de stele de observat pe R Geminorum. Steluta asta este de tip Mira Ceti, si in perioada asta este bine-merci accesibila cu binoclul. Pentru amatorii care vor "sa guste" din stele variabile si nu au mai avut inca ocazia, dau mai jos si niscaiva harti. Prima este de localizare in cadrul constelatiei, a doua contine si stele de comparatie.

Alex