-----------------------------------
Tavi F.
22 Feb 2007 23:37


-----------------------------------
Cand iti apesi ochii pe el se defocuseaza sau macar are tendinta sa se defocuseze
Daca este intrebare pot sa-ti spun ca bratele care sustin ocularele au 4 mm in sectiune transversala, metal plin.
Nu cred ca le poti deforma nici daca vrei...  :D
As spune si eu citeceva, referitor la sistemul de focalizare central, raportindu-ma la un binoclu rusesc Sotem 20x50, care principial este asemanator la acest sistem.

O eventuala defocusare nu se poate produce (considerind separat elementele mecanismului), din cauza aplicarii accidentale a unei forte axiale pe oculare (in timpul observatiilor). 
1. Surubul central verifica de departe conditia autofrinarii, aceasta fiind:
a2<f  
unde: a2 - unghiul mediu de inclinare al elicei filetului;
          f - unghiul de frecare intre surub si piulita.
2. La fel, nu se pune problema incovoierii pirghiilor de sustinere a ocularelor.

In schimb, jocul capetelor bratelor (~37mm pina la axa optica a unui oc.) de sustinere a ocularelor pe surubul central, produce o deplasare axiala  de ~2mm a ocularelor, asta e defocalizarea.
Valorile date de mine sint pentru un binoclu folosit, achizitionat (la mina a 2-a), in special pentru partea optica (destul de buna, doar obiectivele si prismele faceau mai mult de 40 RON). 

In concluzie spun ca prefer sistemul de focalizare individual cu filet, e mult mai bun si durabil, si o sa-mi modific binoclul mentionat, in acest sens.