-----------------------------------
zoth
23 Feb 2007 07:10


-----------------------------------
In schimb, jocul capetelor bratelor (~37mm pina la axa optica a unui oc.) de sustinere a ocularelor pe surubul central, produce o deplasare axiala de ~2mm a ocularelor, asta e defocalizarea. 

Nu stiu daca am inteles eu bine la ce joc te referi, dar am verificat acest lucru si la Baigish el NU exista. Flansele cu care se termina bratele port oculare se strang una fata de alta intre alte doua flanse ale axului central fara joc, avand ca grad de libertate doar modificarea unghiului dintre ele, deci modificarea in final a distantei interpupilare.
Poate la tine aceste flanse sunt cumva uzate si permit acest joc.
Ai putea incerca rectificarea lor plana si apoi sa introduci o saiba de grosime adecvata care sa preia jocul creat.

Iti dau dreptate ca pentru astro cea mai buna solutie este reglarea individuala a focalizarii pe fiecare barrel al binoclului in parte, chiar daca este putin mai incomoda.
Modul de focalizare centrala cred eu ca a fost introdus din doua motive, comoditate si viteza de focalizare. Cand ai de-a face cu imagini terestre pentru care focalizarea e mult diferita, cel mai rapid mod e cel cu focalizare centrala, iar majoritatea binoclurilor uzuale sunt gandite pentru folosire terestra.
La fel si Baigish a fost gandit initial ca binoclu militar, deci tot pentru folosinta terestra si sistemul cu focalizare centrala s-a dovedit a fi cel mai operativ.