-----------------------------------
Tavi F.
23 Feb 2007 21:14


-----------------------------------
In schimb, jocul capetelor bratelor (~37mm pina la axa optica a unui oc.) de sustinere a ocularelor pe surubul central, produce o deplasare axiala de ~2mm a ocularelor, asta e defocalizarea. 

Nu stiu daca am inteles eu bine la ce joc te referi, dar am verificat acest lucru si la Baigish el NU exista. Flansele cu care se termina bratele port oculare se strang una fata de alta intre alte doua flanse ale axului central fara joc, avand ca grad de libertate doar modificarea unghiului dintre ele, deci modificarea in final a distantei interpupilare.
Poate la tine aceste flanse sunt cumva uzate si permit acest joc.

Jocul (axial) mult mai mic de 2mm, intre flansele celor doua brate portoculare, se datoreaza uzarii unei saibe de aluminiu (asta se remediaza). 

Forta excentrica, fata de axa surubului (axiala aplicata la ocular), are doua efecte importante:
1. amplifica prin rotatie jocul mic dintre flanse;
2. mai produce o rotatie a surubului din cupla elicoidala (surub-piulita), efectul asta l-am omis ieri, dar e foarte important, si duce la valoarea de ~2mm (la ocular). Ponderea consecintei (2) in deplasarea axiala a ocularului, creste invers proportional cu distanta pina la obiectul observat (nu mai enumar cauzele aici). 

Eu sint mai exigent si in privinta partii mecanice, doresc o calitate si o  fiabilitate cit mai bune. 
Mai am un binoclu 6x30, din timpul celui de-al 2-lea razboi mondial, cu focalizare individuala (cu filet), nu are pic de joc axial sau radial la oculare.

Si o curiozitate: binocluri cu prisme si diametrul obiectivelor de 50mm se mai fabrica in varianta cu focalizare separata pe fiecare ocular?