-----------------------------------
Herr_Alien
10 Feb 2015 23:01


-----------------------------------
Frig, si nori ocazionali, ce sa mai, o seara superba :P :). Tinand cont insa ca e prima noapte senina de ceva vreme, l-am scos iar pe "Ruski" la treaba.
Am abandonat-o pe V0370 And si si pe KX Ori: Andromeda era prea jos la orizont, si pana s-a mai curatat cerul in zona Orion, degetele mele deja voiau sa intre in casa.

Prima stea pe care am reusit sa o estimez in seara asta a fost R Gem. M-am folosit ca sa recunosc zona de 4 stele de pe a doua harta: 35-ul, zeta Geminorum ("bulina cu un punct", fara cotatie fotometrica, plasata mai la sud pe harta), steua notata cu 58 si cea cu notatia 52. Mai la nord de "58" sunt doua stele care au comfirmat ca eram in zona care trebuie.
Mie R Geminorum mi-a parut incadrata (ca stralucire) de steaua 64 (adica de magnitudine 6.4) si steaua 67 (adica de magnitudine 6.7).

A doua stea pe care am reusit sa o observ a fost RZ Arietis; eram gata sa o abandonez, da era inca destul de sus deasupra orizontului, aveam o fereastra in nori, si cum "stiam zona" am zis ca e pacat sa nu ii fac o estimare. Mie mi-a dat ceva mai stralucitoare de 5.7, dar mai slaba de 5.6. Am notat-o ca 5.7 totusi - mi-e cam peste mana sa dau estimari vizuale cu 2 secimale, cand precizia tipica este pe la 0.1m.

Inchei doar cu un indemn sa incercati estimarea stralucirii pentru R Gem, acuma cat e mai stralucitoare si usor de gasit ... am si vorbit cu dansa, a promis sa nu muste :) ...