-----------------------------------
dragos.n
25 Feb 2015 23:42


-----------------------------------
O idee buna, dar care are nevoie sa fie dezvoltata inainte de a se poata merge la realizarea ei.

Asa ca, pe langa amendamentul de mai sus al lui Cristi, pe care il sustin total, as adauga si eu cate ceva.

1. Cred ca ar putea fi facut daca 40-50 de persoane ar pune deoparte luna de luna 100-200 de euro timp de 2-3 ani pentru acest proiect, astfel incat sa se adune peste 200 de mii de euro. De ce atat? Pentru ca din ce stiu eu, un telescop + montura aferenta de 60cm sare de 100 de mii, plus camera si alte acareturi. Adaugand costul terenului, al observatorului si altele cred ca pe acolo ar fi o prima estimare.

2. Problema destinatiei instrumentului. Un astronom amator evolueaza, si centrele sale de interes se schimba in timp. Asa ca unul va dori sa faca acum fotografii DSO de camp ingust, altul va dori camp cat mai larg si un instrument cat mai rapid. altul un instrument solar, sau un planetar performant. Pentru a atrage un numar suficient de amatori-investitori, e nevoie de cel putin 3 instrumente, si 3 monturi, dupa opinia mea. Si chiar daca ar fi mai mici, in jur de 40 cm, tot cred ca ar fi foarte bune avand in vedere locatia. 

Din ce stiu, toate observatoarele deschise, unde se pot inchiria instrumente cu ora, au in general telescoape mai mici de 50cm, si chiar de 30cm. Si cred ca trei telescoape+monturi, mai mititele ar costa cam cat unul de 60cm. Asta ar fi si in sprijinul unei eficientizari a observatorului, prin vinderea de timp de observatie catre mai multe persoane deodata.

3. Pentru ca am vorbit de eficientizare, e bine sa ne aducem aminte ca un observator costa. De la curent si legaturi net, pana la costul inspectiilor periodice, si al eventualelor interventii necesare, si chiar paza. 

4. Atragerea unor institutii din Romania. avand in vedere atmosfera din tara, cred ca pica din start, cel putin pe termen de cativa ani.

O posibilitate alternativa ar fi atragerea unui sponsor, fabricant de telescoape. Un astfel de fabricant ar putea, pe langa contributia la dotare, sa atraga dupa el turisti din tara de bastina, sau din alte tari. Asa cum fac cei de la Astro Systeme Austria, care au un observator in Spania. Asta avand in vedere ca desi destinatia turistica merita, pentru un roman drumul e complicat si scump, si nu cred ca se poate pune problema unei bune eficientizari doar cu turisti romani. Ar apare insa problema controlului actiunilor, si deciziilor.

5. Si cea mai importanta problema. 

Problema motivatiei.

Din pacate, in tara, asa cum vad si pe lista SARM, dar si aici, pasiunea pentru astronomie a cam scazut. A fost o vreme cand erau in medie 20 de mesaje pe lista SARM, zilnic. A fost o vreme cand aici s-a organizat un concurs foto, si a fost o mica, dar sensibila emulatie. Era participare la discutii, se simtea chiar inflacarare, se simtea pasiunea, dorinta de a participa, de a concura. Fara asa ceva, dar nu ca eveniment izolat, fara motivatie, nu cred ca se vor aduna nici 10, nici 50 de oameni la un astfel de proiect.

Si pentru asta, cred ca trebuie, pe langa implicare, si un sponsor serios.