-----------------------------------
jimao22
02 Mar 2015 23:43

Re: Achizitie telescop NexStar 4SE/ 127SLT /Dobson 254/1200
-----------------------------------
 Ma intereseaza observatiile planetare dar si deepSky, dar nu ma gandesc la astrografie.

Ai cateva probleme contradictorii pe care trebuie sa le rezolvi draga Cristina, in sensul de a hotara clar catre ce directie vrei sa o iei cu pasiunea asta.

Daca nu vrei astrofoto, o montura ecuatoriala cu goto este o bataie de cap costisitoare. Trebuie sa faci punerea in pol a monturii, altfel degeaba ai facut o astfel de achizitie, lucru destul de complicat pentru un incepator. O montura scumpa va duce la scaderea aperturii telescopului, care duce la scaderea posibilitatii de a vedea prea multe la deep-sky.
Un dobson pe de alta parte e ieftin si ai putea lua cu banii din bugetul tau, unul destul de mare. Numai ca un telescop mare e greu de manevrat si dobsonul are dezavantajele enumerate de rugy mai inainte.

ceva de genul acesta - http://www.astroshop.ro/meade-telescop-acf-sc-152-1524-lightswitch-goto/p,15334 - dar mai mic, ar fi ideal pentru tine. O montura azimutala cu Goto e usor de folosit, se sincronizeaza usor cu obiectele de pe cer, e usoara, telescopul nu e mare si iti ofera satisfactii imense pe termen lung.

Uita de boala aperturii, inerenta oricarui incepator, care crede ca o sa vada ca din Hubble daca are un telescop de 300 mm. Castigurile generate de cresterea aperturii e cam liniara in timp ce pretul unor astfel de sisteme creste exponential. Asta la vizual... Cred ca asa ceva iti trebuie tie, daca ai pe cineva in State, poti gasi ceva de acest gen la Celestron sau Orion, la pret de 0.6 x fata de piata europeana (telescoape noi, nu second-hand). Problema e aducerea lor in tara.
Eu am reusit asa ceva cu costuri zero, dar a fost un caz special si a durat 4 luni pana am ajuns in posesia telescopului.

Parerea mea este sa mai astepti o luna-doua, sa se decanteze un pic informatiile. Ai sa vezi ca optiunile se schimba radical de cateva ori in timp, usor-usor ajungand catre ceea ce vei vrea tu cu adevarat si ce ai cu adevarat nevoie. Si nu o sa-ti para rau de banii dati niciodata. Eventual o sa mai pui cate ceva deoparte intre timp si visul va deveni realitate.