-----------------------------------
alex nic
15 Mar 2015 12:44

Fringe Killer sau Semi-APO
-----------------------------------
Cu toate ca intrebarile sunt legate atat de lunete, oculare si filtre, deschid aici aceasta postare.

Am si eu o intrebare legata de filtrele si oculare pentru acromate.
Sunt de curand, posesorul unui refractor acromat, SW 90/900. Pentru a elimina aberatiile cromatice, am cautat pe net ce filtru este recomandat pentru acromate si sunt in fata unei dileme.

Filtrul Fringe Killer, reduce haloul albastru, pe cand filtrul Semi-Apo, reduce haloul violet.

Am vazut in videoclipurile de pe net si direct prin aceasta luneta ca, mereu spre stanga apare haloul albastru, iar spre dreapta haloul violet. In situatia de fata, in concluzie, care din cele doua filtre este mai bun pentru aceasta luneta ? In niciuna din prezentarile caracteristicilor acestor doua filtre nu se precizeaza de o posibila combinatie a acestor doua filtre, insa filtrul Semi-apo este mai scump.

De asemenea, urmatoarea intrebare pe care o mai pun, este: ce oculare (nu scumpe) credeti ca sunt recomandate pentru acest model de luneta pentru inlocuirea celor doua "super" de 10 si 25 mm date de producator ?

Aberatiile cromatice se pot diminua si din verificarea si corectarea obiectivului, care am inteles ca este alcatuit din doua lentile ?

Astept cu interes discutii solide (pro si contra), pareri, din partea cunoscatorilor de optica, a celor ce detin astfel de lunete sau a celor care folosesc aceste filtre la instrumentele lor.

Multumesc,
Alex