-----------------------------------
Herr_Alien
25 Mar 2015 10:05


-----------------------------------
Inca o trezire dis de dimineata, de data asta la 4:20. 
Cerul arata mai bine. Nu ca in dimineata de 22 martie, cand am vazut tot 'ceainicul' din Sagetator, dar nici ca in 24 cand n-am vazut nimic. Am reperat 3 stele din 'ceainic' cu ochii liberi, si dup-aia l-am pus pe Ruski la munca.

Nova mi-a reiesit (dupa corectia de extinctie) intre 5 si 6 - mai mult catre 6. Am postat estimarea, si spre bucuria mea multe alte estimari bat pe aceiasi valoare.

Greu cu nova la orizont. Ca idee, pentru o stea variabila la altitudine mai mare de 30 de grade, se fac doua comparatii, intre variabila si o stea mai stralucitoare si intre variabila si o stea mai slaba. Apoi se face interpolarea care da valoarea magnitudinii variabilei.

La o stea mai apropiata de orizont, trebuie sa determini si niste corectii pentru extinctie. Ei, asta inseamna macar inca doua comparatii, intre trei stele de magnitudini cunoscute dar inaltimi deasupra orizontului diferite. Fara un total minim de 4 comparatii nu scapi. Adica minim dublu munca fata de o variabila plasata mai sus fata de orizont.