-----------------------------------
zoth
06 Mar 2007 11:10


-----------------------------------
Ai perfecta dreptate.
Si din acest motiv recomand o documentare obiectiva asupra parametrilor constructivi/functionali ai unui echipament ce urmeaza a fi achizitionat.
Optica e un domeniu cu reguli stricte iar povestile sau reclama fara suport tehnic nu prea au ce cauta aici.
De multa vreme ma sacaie o afirmatie facuta aici pe forum in care se spunea ca vanzatorul/distribuitorul de instrumente astronomice nu e obligat sa cunoasca toate amanuntele despre acestea, unele dintre caracteristici fiind chiar secrete de fabricatie!  :shock: 
Ei bine, daca nu ne aflam la piata de zarzavaturi sau la holywood multiplex, orice producator sau distribuitor serios de instrumente astronomice ar trebui sa puna la dispozitia cumparatorului toate caracteristicile tehnice/constructive strict necesare unei analize in vederea ulterioarei achizitii.
Eu nu imi pot imagina cum as putea cumpara un filtru fara ai cunoaste caracteristica atenuare/frcventa trasata pe un grafic.
Sa-l cumpar pe povestile vanzatorului?
Cum sa cumpar un telescop daca nu stie nimeni ce obstructie centrala are, din ce material este construita oglinda principala, ce grad de precizie are oglinda sau care e designul lui optic, etc?
Pe povesti nu merge ca e scump!
Despre secretele de fabricatie, ele se pot referi in special la retetele sticlelor optice, la unele faze tehnologice de fabricatie sau alte minuni care chiar nu ne intereseaza.
Iata in opinia mea cum isi prezinta un producator/distribuitor serios instrumentele la vanzare :

http://www.lomoamerica.com/Astele150.htm
analizati cu atentie toti parametrii si veti constata ca puteti trage singuri o concluzie.