-----------------------------------
Tavi F.
03 Apr 2015 22:09


-----------------------------------
Am reusit sa-mi cumpar un Barlow Meade 2x, cu ajutor de pe forum. Optic si mecanic arata foarte bine. E destinat amatorilor, dar confirma faptul ca e made in Japan.

I-am facut si citeva teste pe o luneta D60mm f/11.67, atit terestre, cit si astro (acum seara). Intra / extra focal cu ocular sau Ronchi nu introduce aberatie de sfericitate detectabila, la raportul F/D mentionat. Sint increzator ca va functiona bine si pe luneta f/15. Se observa o urma de crestere a aberatiei cromatice, insa aceea e mai putin deranjanta, sper sa nu influenteze simtitor. Consider ca umple cu brio asteptarile pe care le pot avea de la un dublet acromat. E un accesoriu care merita sa ajunga in tolba astronomului amator. 
O sa compar rezultatele astrofoto cu cele de la proiectia pozitiva (care e mai incomoda). 

Urmeaza sa-i gasesc limitele de functionare la luminozitati mai mari ale obiectivului (pe newtonianul f/6) si implicit grad mai mare de acoperire pe lentila Barlow; respectiv cu variatie de amplificare.   

Multumesc. Topic inchis.