-----------------------------------
raduM
07 Mar 2007 02:34


-----------------------------------
Dar ce aveti, oameni buni, cu religia pe topicul asta in care e vorba de astronomie in scoala?
Nici cand ai fost botezat nu te-a intrebat nimeni nimic  :lol: . Ceea ce e clar discriminare  :wink: .
Dar nu despre asta e vorba aici. 
Iccy, culca-te ca ai ore maine dupa-masa.

Larry, ai dreptate.
- Sigur ca e pacat ca nu le pasa oamenilor. E pacat ca nici scolii nu-i pasa de ceea ce au nevoie oamenii sa invete, functie de ce ocupatii au cei din zona respectiva. Si?
- Programele sunt incarcate, asa e, si sunt prost facute (cel putin la ceea ce predau eu). 
- Exceptiile... sigur ca "se descurca" si pleaca (norocul nostru, nu-i asa), altfel le zdohneam si pe ele  :lol: .
- Am si inceput si am facut si ceva progrese. Am constatat cu ocazia asta ca interesul oamenilor e intr-adevar foarte mare. Pentru altceva. Poate numai aici... Dar stii foarte bine ca astronomia, ca orice alt domeniu, presupune munca pentru a o manevra cat de cat. Iar omul nu e dispus sa munceasca (bine, cu exceptii) decat atunci cand satisfactiile sunt pe masura. Daca se poate, peste masura  :wink:. Iar satisfactia pe care o ofera astronomia nu face parte dintre cele pe care multi sa le caute. Sigur, probabil ca daca ii aduni pentru un club, se vor manifesta interesati destui dintre cei cu care vorbesti. Incearca. Vezi cati au fost doar curiosi intr-o doara si cati vor mai fi interesati dupa ce vor afla ca e vorba si de cheltuiala, si de trigonometrie sferica, si de iesit noaptea in afara orasului...
Noi am incercat si avem si progrese: 
* Disensiuni cu clubul de... astrologie (daca-ti poti imagina  :lol:  :lol: ). Un succes, de fapt  :lol: .
* Lucia a plecat in Canada; dar ea oricum nu venea la cerc, ar fi putut sa predea ea.
* Le-am aratat stellarium, in laboratorul de informatica. Dupa 5 minute, 10 din 16 erau pe messenger. Le-am cerut blanck-uri sa le dau planetarii virtuale acasa. Doar unul s-a aratat interesat. Atunci cand omul e obisnuit sa stea in banca si sa nu faca nimic, va sta in banca si nu va face nimic. Sa-l dezobisnuiesti... trebuie sa schimbi cea mai mare parte a sistemului ranced de acum iar asta cere zeci de ani: lucrurile se degradeaza repede si se repara greu iar aici trebuie o reparatie capitala; nu merge sa bati doua cuie si gata, am carpit-o.
* Am propus sa cumpere lentile de ochelari (5 -10 lei parca, am cumparat si eu) si carton (neglijabil ca pret)- lentile pentru oculare mai am eu, ca sa construiasca mici lunete. Din 20 inscrisi au ramas trei. Cei cu telefoane mobile care au dop cu fir de bagat in ureche, indicate pentru orele de la scoala  8) , au ramas acasa.
* Dar: din cei trei unul vine, sambata, pentru cercul de astronomie de la 50 km distanta. In conditii de iarna si fara sa fi facut (eu) ceva cu adevarat serios la cerc. Dar numai unul. Un lup alb.

... Evident, de la punctul asta lucrurile vor merge din ce in ce mai bine: am ramas cu cine trebuia, din lotul initial de... curiosi. Urmeaza sa creasca de acum. E un inceput  :wink: .