-----------------------------------
theogon
05 Apr 2015 14:27


-----------------------------------
Mak 180 sw, C8 orange și C11 am în panoplie, prin ED 120 Esprit m-am uitat, ca și C11 HD.
Ce pot să zic, avem cu toții instrumente preferate, preferință ce vine din lecturi, din impresii culese de ici și de colo sau poate așa suntem structurați.
Mi-a plăcut mak-ul de 180 (există și un reviw pe forum), dar pus alături de un C8 de  foarte bună calitate, este puțin în urmă datorită unui inci de apertură și datorită teratamentelor antireflex mai bune pe C8. C8 HD are în plus un corector de comă și un aplatizor de câmp.  Teoretic vei avea o imagine stabilă, fără coma și un câmp plat (mă rog, aproape plat) al imaginii. În plus un instrument cu 2 kg mai ușor decât un mak. 
Însă față de un C8 mai vechi sau de o calitate optică medie , mak-ul mi se pare mai bun mai ales la duble.
În concluzie (după opinia mea) C8 HD este puțin în fața mak-ului de 180 (sw sau orion - cam tot aia la calitate, diferența fiind doar la preț) În plus vei putea  cu un up grade să folosești în viitor focala nativă a principalei cu sistemul hyperstar.

 [/i]