-----------------------------------
dragos.n
12 Apr 2015 13:51


-----------------------------------
Am inchis temporar acest topic deoarece discutia deraiase in cu totul alta directie. O redeschid acum cu niste observatii facute de Zoth pe subiect:

''Aspectele delicate ar fi: 
- efectele difractiei produse pe apertura mare raman 
- faptul ca instrumentul lucreaza cu doua limite de difractie mult diferite ceea ce face ca rezolutia oglinzii sa fie mascata de cea a acromatului 
- realizarea mecanica si alinierea optica pentru suprapunerea perfecta a celor doua imagini este extrem de dificila si delicata 
Din toate astea ar rezulta un telescop de 300mm cu urmatoarele performante: 
- castigul de lumina va fi cel al telescopului mare 
- contrastul imaginii probabil usor mai bun decat al celui de 300 cu obstructie (aici ar mai ramane de discutat) 
- rezolutia va fi data de acromat deci va fi a unui telescop de 80mm 
- sensibilitate mare la aliniere optica si tendinta de a dubla sau shifta imaginea.
- cele doua instrumente combina aberatii mult diferite (coma specifica doar telescopului newton, cromatismul specific acromatului, etc) si cum se combina ele doar Dumnezeu stie ... 
- posibil curburi si geometrii diferite specifice celor doua instrumente combinate in planul focal.
Varianta cu un contrast usor mai bun al imaginii si definitie mica data de acromat se pare ca nu e singura. Mai exista o varianta in care contrastul scade mult dar creste definitia imaginii, totul depinde de cum arata suma transformatelor Fourier ale celor doua semnale in planul focal.''

Intre timp eu m-am gandit la modul in care as putea sa testez diversele probleme optice ridicate de aceasta idee. Si sper ca intr-o perioada relativ scurta, 2-3 saptamani, sa incep testele.