-----------------------------------
Marius.Maciu
16 Apr 2015 16:50

Reflector 150/1200 sau refractor 90/900 pentru inceput
-----------------------------------
Va salut domnilor, Marius ma numesc si mai intai vreau sa va multumesc pentru informatiile impartasite pe acest forum si vreau sa va rog sa-mi spuneti parerea dvs.despre instrumentele din linkurile de mai jos. Detin un binoclu TS 10x50 LE cu care, dupa invatarea constelatiilor de pe o planisfera tiparita din pdf., am observat M31, nebuloasa din Orion, cometa Lovejoy, nebuloasele Heart si Soul, niste roiuri stelare, cei patru sateliti a lui Jupiter (cu binoclul prins pe un trepied foto, care a facut MARE diferenta fata de tinutul in mana). Doresc sa-mi achizitionez un telescop si desi initial optam pentru refractor de 70 sau newton de 130 dupa cum recomanda cineva ca fiind un minim necesar pt.un incepator, apoi citind tot mai mult pe forum ma gandeam la un refractor de 90 iar acum inclin si spre un newton de 150 cu focala lunga caci mi-a ramas in minte printre altele si cuvintele domnului Mircea de pe forum, citez: "Un reflector lung,cu oglinda buna,ofera imagini de vis. Adevarul intreg,corect formulat, este ca va da imagini mult mai bune decat telescoapele scurte,cu orice ocular. Instrumentele medii,si mai ales cele care te tin cu picioarele pe pamant,sunt cele mai bune,iar aici telescopul de 150 mm F/8-F/10 sau cel de 200mm F/7 sunt greu de intrecut."  Binenteles am vazut si laude la alte tipuri ca de ex: "Cu f/5 vei acoperi o gama mai larga de mariri/campuri, pe cand pe f/10 iti vor lipsi campurile largi". Am vrut doar sa explic inclinatia mea spre un anumit tip. Masina nu am si telescopul il voi purta in rucsac mare si in mana cred, asa ca nu sunt sigur ca voi reusii avand in vedere cele 18-20kg ale celor de 150mm EQ3. Dobson nu as vrea. Despre montura Alt-Az am citit ca iti ia mult timp, sa o manevrezi pe ambele axe, apoi sa o mai lasi si sa se "calmeze" si pe cand sa te uiti la obiect o iei de la capat (la magnificatii mari). Daca nu e asa atunci o sa reconsider problema. Asa ca nici Alt-Az nu zic ca nu vreau. La EQ ai treaba doar cu o axa. Nu sunt pareri proprii asa ca nu vreau sa fie luate personal de cineva, eu mentionez doar aspecte ce le-am vazut in mai multe locuri sau de mai multe ori si netestandu-le nu pot sa le sustin. Stiu ca tubul lung e incomod si mai sensibil la vant si vibratii. Doresc sa observ si planetele 
dar si DSO. Nu doresc sa fac astrofoto. Inclinatia spre obs.astro o am de cand ma stiu si va persista. Din opiniile altora concluzionez ca 150/1200 e un telescop bun, principala mea grja este greutatea la transport si nu coboratul de la etajul 2 pana la masina ci de la et.4 iar apoi mers 15min cu el in spate apoi retur. Asa ca doar pentru acest aspect, al portabilitatii  am in vedere si un 130mm sau refractor de 90/900. In primul link apar oculare Barium, de astea chiar n-am auzit, ce stiti de ele? Vazusem zilele trecute oferta de reflector 150/1200 cu 2 oculare PL de 10 si 25 parca si un barlow 2x la 1500 lei, reducere de la 1900 daca bine imi amintesc. Nu mi-am notat linkul iar acum nu-l mai vad nicaieri. Pe langa ca era 1500lei si nu 1900 mai avea si Plossl in loc de Super. Poate doar l-am visat..ca prea suna a vis.