-----------------------------------
zoth
21 Apr 2015 19:52


-----------------------------------
Nu va faceti probleme, de gresit poate gresi oricine. In urma cu cativa ani am gasit intr-un ansamblu optic fabricat in Japonia doua lentile (ce-i drept foarte asemanatoare) inversate intre ele. La inceput nu mi-a venit sa cred dar testul optic dupa inversarea celor doua lentile a demonstrat clar ca greseala fusese facuta.
Legat de ocularul binoclului parca si eu as pune lentila de ochi invers decat in desenul original ...  :? 
Si doua trucuri simple pentru pozitionarea lentilelor:
- atentie mare la distantierele montate intre lentile, ele pot spune multe in legatura cu pozitionarea corecta.
- pentru a nu demonta al doilea ocular se pot privi la lumina unui neon reflexiile celor doua oculare si se pot verifica comparativ forma, marimea, secventierea si eventual culorile acestor reflexii. Lentilele se pot intoarce, inversa si permuta pana cand cele doua secvente de reflexii devin identice.

Si la final o intrebare retorica: oare merita economisirea catorva lei tot acest balamuc? Se vede treaba ca mirajul instrumentelor performante si ieftine inca mai dainuie ...