-----------------------------------
Manu72
27 Apr 2015 13:25

Celestron F6.3 Reducer/Corrector, C6, C8
-----------------------------------
Ca sa nu poluez topicurile deja deschise, incep eu inca unul despre reducatorul de la Celestron.
De data asta, strict pentru vizual.
As fi putut sa trec direc intrebarea, dar poate ca un raport, chiar si sumar, este util pentru amatorii de combinatii sct-fr/ff la vizual.

1)
Celestron C6, fr/ff, iesire portocular 1.25", oglinda diagonala 1.25, ocular TS super plossl 40mm, observatie terestra.
Rezultatul: o imagine clara si luminoasa pana la marginea campului vizual.
Nu am sesizat vignetare.
In schimb obstructia centrala era vizibila si relativ deranjanta.
De mentionat ca in instructiunile care insotesc fr/ff-ul apare avertizarea ca obstructia centrala va fi vizibila cu oculare mai mari de 35mm

2)
Celestron C6, fr/ff, iesire portocular 1.25", oglinda diagonala 1.25, ocular Skywatcher Plossl 32mm, observatii la roiuri deschise
Rezultatul: o imagine clara si luminoasa pana la aproape de marginea campului vizual.
Nu am sesizat vignetare si nici obstructia centrala nu era vizibila.

3) 
Celestron C8, fr/ff, diagonala 2" SCT Revelation Astro (GSO), Celestron Plossl 32mm. Test din casa la Venus.
Obstructia centrala vizibila si relativ deranjanta. E drept ca este ceva mai putin vizibila decat cazul 1) totusi, dar nu ma asteptam la asta si-mi cam da peste cap planul pentru achizitia unui ocular pe 2"

Si acum, problema/intrebarea
Din cate imi dau seama, desi diagonala Revelation este printre cele mai scurte diagonale sct clasice, totusi este mai 'lunga' decat ar trebui (si decat ma asteptam eu) si practic C8-ul nu lucreaza la F6.3 ci undeva spre F5-F5.5

Cum pot sa determin cat mai exact F-ul?
Sau eventual cum sa masor pupila de iesire la setup-ul 3)? Ca apoi aflu si F-ul.


Multumesc,
Manu