-----------------------------------
Marius.Maciu
27 Apr 2015 17:07


-----------------------------------
Mi-am luat reflectorul 150/1200 NEQ3. Cu greu m-am decis intre EQ3 si EQ5 dar m-am gandit ca decat sa nu o pot cara in ruxac si sa-mi iau apoi si EQ3, deci sa cobor cu imbunatatirile in loc de urcat, mai bine incerc EQ3 iar daca nu sunt multumit sub nici o forma o vand si iau EQ5. Primele observatii le-am facut la luna, jupiter, saturn, roiul globular din Hercules, si am cautat vreo ora Pinweel galaxy dar nu am gasit-o,mi-e destul de greu totul fiind in oglinda deci pe invers, cu binoclul gasesc foarte repede, dar mai incerc. Conditiile de observatie: langa orasel pe camp, practic in afara localitatii, loc destul de intunecat, calea lactee vizibila, altitudine 800m(depresiune) vant zero. Activitatea desfasurata de la orele 23 pana la rasarit  :D  de unul singur. Oculare: Plossl 32mm, Super 25mm, Super 10mm, Plossl 7,5mm, Barlow 2x (cu doua lentile, renuntand din start la cel simplu cu o lentila din pachet) magnificatii 37x-240x. Am observat umbrele craterelor pe luna si am fost foarte impresionat, dungile pe jupiter si satelitii evident, iar saturn m-a impresionat total atat la 90x cat si la 240x. Noaptea la 01-02 nu am reusit sa-i observ diviziunea cassini dar dimineata dupa 4 am observat-o, exact cum ma asteptam la acea ora nu mai erau turbulente de aer cald. Vibratiile dureaza aprox 5-8sec din momentul atingerii reglajelor fine, nu m-a deranjat absolut deloc nici la 240x. Acum imi fac o geanta rezistenta la croitor exact pentru tubul meu, captusita bine atat cu captuseala textila cat si cu folie de nailon de 6mm grosime, rezistenta si un saculet de atarnat pietre intre picioarele trepiedului, dar nu de surub, doar pentru a verifica teoria diminuarii vibratiilor desi repet am fost foarte multumit de observatiile facute. Am incercat sa folosesc modulul de cautare pe forum pentru a vedea in ce va transportati tubul dar obtineam cateva mii de rezultate, ar fi placut sa poti opta pentru a cauta doar in titluri nu in intreaga conversatie. Pentru urmatoarea sedinta mi-am stabilit niste tinte, vizibile in aceasta perioada(heart and soul nebula, dumbell nebula, ring nebula, lagoon nebula, crab nebula, pinweel galaxy) de asemenea vreau sa-mi calibrez axa RA cu ajutorul coordonatelor lui Vega incercand apoi sa gasesc sau macar sa ma apropii de diferite obiecte prin introducerea coordonatelor pe cele doua axe daca intr-adevar este asa cum scrie in manual. Trebuie sa ma descurc singur dandu-mi cu presupusul, mare noroc cu netul, caci aici la mine mai cunosc doar un domn cu un mak foarte mic. Voi face observatii si de la tara pe viitor.    Multumesc pentru opinii.