-----------------------------------
Manu72
28 Apr 2015 21:08


-----------------------------------
Merci m3k pentru link. M-am inscris, am descarcat pdf-ul. Ca inca n-am avut timp sa-l si citesc este altceva.

Asemenea, nobody merci pentru link. Interesanta discutia
Da situatia este similara numai ca la mine "ozn-ul" observat de la vreo 15cm distanta de ocular era mult mai mic, iar cand apropiam ochiul de ocular la distanta normala, devenea diafan si transparent dar totusi detectabil si enervant.

Ramane sa testez C8-ul impreuna cu diagonala de 2" si pe timp de noapte si sa verific daca obstructia centrala mai este vizibila, caci recitind postul initial imi dau seama ca am scris o tampenie la pct 3). Obstructia centrala am observat-o admirand niste nori luminati feeric de soarele care tocmai apunea.
A aparut si Venus in poveste ceva mai tarziu, dar atunci eram prea ocupat sa testez alinierea si trackingul monturii si am folosit oculare mai scurte, deci nici pomeneala sa observ vreo obstructie.

Cat despre F, stiu ca nu este relevant la vizual, dar am nevoie de el ca sa verific daca ocularul este la distanta potrivita de fr/ff.
Daca obtin aproximativ F6.3 atunci stiu ca diagonala de 2" sct este ok dpdv lungime optica.
Daca in schimb ajung pe la F5-F5.5 este clar ca trebuie sa gasesc o metoda sa scurtez cumva calea optica.

Edit: ...sa scurtez calea optica sau sa caut oculare de maxim 30mm in loc de cel de 34mm 68° pe care planuiam sa-l achizitionez.