-----------------------------------
dragos.n
29 Apr 2015 22:15


-----------------------------------
Exista diagonale de 2'' ale caror filete pentru barele corespund cu  filetul Celestron de 2''. Eu am unul din acesta. Pot monta reductorul direct in diagonala, fara barelul anterior, si obtin un drum optic  de 105mm, dar pata tot apare la un ocular de 32mm 70*, si la unul de 30mm 80*. E slaba, dar deranjanta. 

Am incercat azi toate configuratiile posibile. Inclusiv cu un prelungitor  de 50mm si cu adaptorul de la tubul SC la 2'' puse in fata reductorului si a prismei, in ideea ca poate reproduc aceleasi conditii ca la acel RC de 8'', care avea un tub prelungitor de vreo 80mm lungime, si cu diametru extern de 90mm, apoi focuserul Moonlight, care are si el vreo 70mm, si apoi montat reductorul si prisma. Dar se pare ca fiind configuratia diferita, cat si field stop-ul RC-ului mult mai mare, ce am vazut atunci nu se repeta. Singura varianta in care nu am mai vazut pata din centru a fost cand am pus reductorul in fata ocularului, dupa prisma. Nu am putut sa fac masuratori ca le tineam cu mana, neputandu-le imbina intr-un fel.