-----------------------------------
Tavi F.
31 Mai 2015 17:41


-----------------------------------
Tot pentru o abscisa obiect la infinit sint corectate tripletele Taylor de proiectie. Vedeti Dodoc sau alte carti de optica straine (care includ simulari in softurile moderne). 
Inclusiv testele practice pe care le-am facut la astfel de obiective confirma graficele simulate. Subcorectie in zona centrala pina spre raza de 70% si supracorectie marginala, care incheie bucla.

Problema e inerenta tripletului conceput din proiectare pentru unghiuri foarte mari (raportate la aplicatiile vizuale telescopice). Nu se poate obtine corectie mai buna cu un design Taylor (parametri impusi si sticlele uzulale acestui tip constructiv).

In urma cu citiva ani, obtinusem o imbunatatire considerabila a unui triplet IOR Epiclar 430/3.5 Din cite imi amintesc, prin micsoararea ambelor distante dintre lentile, intre 3..6 mm (nu mai am reteta precisa).
Se corecta zona centrala si se accentua rabaterea marginii, eliminata oricum prin diafragmare interna. Rezulta F/D=5.6 cu D=~76mm. Oferea imagini acceptabile (chiar bune) cu un ocular f6mm (72x).