-----------------------------------
Teo
04 Iun 2015 11:48


-----------------------------------
Salut !
Am exact aceeasi luneta si am utilizat-o de multe ori atat terestru cat si pentru observarea cerului nocturn. Eu am utilizat oculare Super Plossl si Planetary ( tot un fel de Plossl cu un mic barlow inclus) cu urmatoarele focale : 4 mm, 6 mm, 10 mm si 25 mm.
La planete am mers foarte bine pana la 84 X utilizand un ocular de 6 mm. La Luna merge si un ocular de 4 mm care iti permite sa maresti pana la 125 X.  Merge fara probleme si la planete la 125 X insa mie mi-a placut cel mai mult la 84 X cu ocularul de 6 mm  ( 83.3 X)
Parerea mea ar fi ca in prima faza sa iti iei un ocular din seria Planetary de la Sky-Watcher de 5-6 mm si sa faci observatii pe la 84-100 X la planete. 
Terestru merge frumos la 50 X cu un ocular super Plossl de 10 mm si la 20 X cu un super Plossl de 25 mm.
Pentru crucea de pe Caraiman am utilizat si 84 X utilizand ocularul de 6 mm si se vedea frumos cand era luminata de soare si neacoperita de ceata sau nori.
O alta varianta pentru terestru ar fi sa iti iei un ocular cu zoom 8-24 mm si inca un ocular de 6 sau 4 mm pt planete.
Este o luneta cu optica buna si foarte portabila dar nu te astepta la mariri peste 100-125 X.
La nebuloase merge bine de la 20 X la 50 X.
O alta sugestie :
Toate ocularele astea costa mai mult decat luneta in sine.
Cu banii cheltuiti pe ea si pe aceste oculare iti poti lua din start un instrument mai mare si mai performant .
Este bine sa te gandesti intai daca doresti si daca iti permiti un telescop mai mare pentru ca e pacat sa dai din start o gramada de bani pe accesorii si telescopul sa fie slabut si micut.
Succes !