-----------------------------------
Teo
06 Iun 2015 23:51


-----------------------------------
Lunetele SW 70/900 mm de regula sunt foarte reusite.
Nu am auzit pana acum la nimeni sa nimereasca una de proasta calitate si sunt sigur ca nu este nici cazul tau.
Ai putea sa fotografiezi ocularele de aproape din fata si din profil sa vedem ce scrie pe ele ?
De regula instrumentele SW vin cu oculare pe care scrie SUPER si sunt oculare Kellner sau asemanatoare.
Ocularele "SUPER", mai ales cel de 10 mm sunt OK. Am avut asa ceva si se vedea bine prin el. Cel de 25 mm avea ceva aberatii cromatice si era putin mai incetosat.
Sigur ca sunt de dorit oculare SUPER PLOSSL de care iti spusesem mai demult :
Super Plossl de 25mm, 10 mm, 6 mm. Cu setul asta ajungi pana la 150 X,  si chiar nu mai ai nevoie de altele pentru aceasta luneta . Barlow-ul nu prea ai ce face cu el mai ales daca este de slaba calitate.
Cu un ocular PLOSSL ( Super-Plossl) de 10 mm ar trebui sa se vada cristal prin luneta ta la 90 X. La fel si cu cel de 25 mm ( la 36X) . Verifica daca este conectata oglinda diagonala si daca aceasta este curata.
Mai verifica terestru si apoi pe  Luna, Saturn, Jupiter si Venus--- cu ocularul de 10 mm. Daca este un "Super" (Kellner) imaginea ar trebui sa fie bunicica si contrastul bun. La 90 X ar trebui sa vezi clar inelele lui Saturn, Jupiter cu doua benzi de nori cenusii pe suprafata si satelitii lui, faza planetei Venus si multe crartere pe Luna. Luna ar trebui sa se vada foarte clar la 90 X  !
Prin aceasta luneta trebuie sa vezi imagini clare si sharp.
In caz contrar trebuie spus imediat magazinului de unde ai luat-o. Ceva nu e normal.
E posibil sa fie ocularul de 10 mm de proasta calitate insa mi-au trecut doua bucati prin mana si sunt bunicele ( le-as da nota 8 ). Acum depinde ce ocular ti-or fi dat. O fi vreo chestie cu lentile din plastic sau ceva foarte ieftin.
Oricum ocularele de stoc care vin cu instrumentele, de regula sunt slabe calitativ.
Asa ar trebui sa arate cel "Super" de 10 mm si de 25 mm cu care a venit luneta ta :
http://www.astronomy.ro/forum/files/02_367.jpg

Iar cele super Plossl sunt acestea :
http://www.skywatcher.ro/SK/SKSPlossl.htm

Daca nici cu un ocular Super Plossl de 10 mm nu vei obtine imagini clare atunci inseamna ca luneta are ceva defect si trebuie spus neaparat la magazin. Tind sa cred totusi ca ocularul este de slaba calitate.