-----------------------------------
Teo
07 Iun 2015 22:38


-----------------------------------
Intre Kellner ("Super") si Plossl de 10 mm diferenta este micuta dar exista. 
La Plossl imaginea este mai sharp, contrastul imi pare mai puternic.
La Kellner ("Super") imaginea este cu foarte putin blur ( mai in ceata, dar asta nu o percepi decat daca le compari pe ambele si ai ceva experienta) si asa cum spune Erwin, mai sunt mici diferente pe marginea campului .

Acum depinde ce vrei sa vezi. Daca vrei observatii planetare poti forta luneta pana la maximul ei util. Maximul ei care sa ofere imagini OK este pe la 100-125 X.  La luneta mea de 70/500 mm,  cel mai mult imi place cum se vede pana la 83 X cu ocular de 6 mm. Daca ar fi avut focala mai lunga ( ex. 70/900 mm mergea pana pe la 150 X).

Un ocular de 32 mm ofera un grosisment prea mic ( 15 X ) dar un camp foarte larg.
Eu am utilizat Super Plossl de 25 mm (20X), SP 10 mm (50X); Plossl "Planetary" 6 mm ( 83 X) si Plossl "Planetary" 4 mm ( 125 X). Imaginile mi-au placut pana la 83 X. Doar la craterele de pe Luna am mers pana la 125 X. Ocularul cu zoom l-am utilizat mai mult terestru sau la nebuloasa M 42 din Orion in timpul iernii. Uneori si la observatiile solare, impreuna cu filtru Baader la obiectiv.
Un ocular ortoscopic ar fi bun, insa costa destul de mult. Uneori mai mult decat luneta in sine.
Mai cauta si variante second hand pe forum.
Nu trebuie neaparat sa iei din magazin.