-----------------------------------
Manu72
12 Iul 2015 03:07


-----------------------------------
Cubix intelege, cred ca tu esti cel care nu intelege, Teo. :)

Ca sa ne fie mai usor, hai sa definim  ce inseamna telescop newtonian si ce inseamna telescop dobsonian: 
Cubix, si multi altii printre care si subsemnatul, numeste "Newtonian" un tub Newton pe o montura clasica EQ (ecuatoriala), compusa din trepied plus montura propriu-zisa. Care montura poate fi manuala, cu go-to sau doar cu tracking
"Dobsonianul" este numit acel telescop compus dintr-un tub Newton montat pe o platforma Alt-Az dezvoltata si promovata de regretatul John Dobson.  Care platforma poate fi la randul ei manuala, cu tracking sau cu go-to

Acum, daca pui un tub newton pe o montura EQ, datorita combinatiei dintre miscarea pe axa RA a acestei monturi si a pozitiei focuserului la newton, vei ajunge sa ai niste pozitii foarte-foarte inconfortabile la ocular. 
Daca ai o montura EQ manuala, atunci poti sa slabesti suruburile inelelor de fixare a tubului si sa rotesti tubul ca sa aduci focuserul intr-o pozitie comoda. Dar tot este incomod sa faci asta de fiecare data cand orientezi telescopul catre alt obiect.
Daca ai o montura EQ cu go-to, slabirea inelelor si rotirea tubului nu prea mai este o optiune deoarece ai sanse foarte mari sa strici alinierea - si ajungi astfel sa-i invidiezi pe colegii de pasiune care au dobsonuri sau refractoare sau SCT/Mak-uri

Cam asta ar fi motivul pentru care Cubix a zis ca EQ nu este bun pentru vizual in combinatia cu Newtonuri - si sunt intru totul de acord cu el pentru ca am trecut prin asta (EQ6Pro+Newton 8" folosite strict pentru vizual - mai apoi vandute)

Asa ca, strict pentru vizual, dobsonurile ofera cea mai mare apertura si cea mai mare usurinta in instalare la cele mai mici costuri dintre toate tipurile de telescoape.

@Catalin_Radio
Parerea mea este ca daca ai loc sa depozitezi un refractor de 90mm/az3 ai loc si pentru un dobsonian de 6" sau poate chiar si pentru unul de 8"

Edit: Heh, nici Cubix nu are somn la ora asta :)