-----------------------------------
Manu72
12 Iul 2015 14:27


-----------------------------------
N-ai pentru ce, Teo :)

Explicatia ii era adresata in principal lui Catalin, initiatorul acestui topic, caruia ii recomand din tot sufletul ca inainte sa-si cheltuie bugetul, sa incerce sa iasa la un star party, sa priveasca prin cateva tipuri de instrumente si apoi sa ia o decizie.

@Nobody, o imagine face mai mult decat 1000 de cuvinte :) 

@Catalin, 
Daca chiar nu poti sa iesi la un star party, atunci poate o sa gasesti utila parerea mea - strict personala de altfel.

------------------------------------
Daca as fi in situatia ta as alege dobsonul de 6" deoarece 150mm de apertura sunt mai buni decat 90mm si in plus, avand un raport focal F8:
- nu va fi pretentios la oculare, 
- coma va fi mica, 
- colimarea mai putin pretentioasa si, cel mai important as zice eu, 
- obstructia centrala fiind foarte mica, doar 22%, vei avea un contrast excelent, lucru foarte important la planete si luna 

Ca oculare, ploss-urile GSO sunt foarte ok. Ca focale iti recomand 32mm, 20mm si 12mm impreuna cu un barlow 2x si vei avea astfel la dispozitie urmatoarele focale(mariri): 32mm (marire 37x), 20mm (60x), 32mm+barlow (75x), 12mm (100x), 20mm+barlow (120x), 12mm+barlow (200x)
Barlow-ul, pe langa faptul ca iti dubleaza factorul de marire, iti mareste si eye-relieful ocularului.
Lucru care s-ar putea sa faca incomoda combinatia 32mm+barlow, dar care va ajuta destul de mult ocularul de 12mm.

Eu personal nu recomand oculare Plossl cu focala mai mica de 10-12mm pentru ca acestea au un Eye-Relief de aproximativ 60-75% din focala. Astfel ocularul de 12mm are un ER de 8mm. 
Cu alte cuvinte trebuie sa apropii ochiul de ocular la 8mm ca sa vezi tot campul vizual, care camp oricum nu este prea mare - 52°. Daca ai gene mai lungi, nu o sa-ti placa senzatia :)
Dar trebuie sa mentionez ca sunt colegi de forum si de pasiune care nu sunt deranjati nici macar de oculare cu ER de 3-4mm.

Daca totusi trebuie sa porti ochelari in timpul observatiilor, atunci poti sa uiti de Ploss-uri cu focala mai mica de 20mm. Te poti orienta in schimb catre ocularele Skywatcher UWA (Gold Line) 66°.
Acestea sunt o alternativa interesanta pentru ca au ER de 15-17mm, camp larg si sunt usoare si ieftine. Cele de 15 si 20mm sunt bune in telescoape de la F8 in sus, cele de 6 si 9mm sunt bune chiar de la F5 in sus.

Ca accesorii: 
- pentru observatii lunare iti cam trebuie un filtru lunar ND96-09 (13% transmisie). Eu cu newtonul de 8" gaseam prea slab chiar si filtrul cu 13% transmisie, dar la 6" s-ar putea sa fie mai ok.
- pentru observatii in general, iti mai trebuie si un atlas stelar plus o lanterna cu lumina alba/rosie sau macar cu lumina rosie. Iti recomand una cu banda elastica pe care sa o poti purta pe cap.
------------------------------------