-----------------------------------
Teo
15 Iul 2015 01:27


-----------------------------------
Salut.
Conform concluziilor (argumentate) si finale ale unor colegi de forum, telescoapele Newton pe montura ecuatoriala sunt "total nepotrivite pentru observatii vizuale". Asa ca, doritorii unei astfel de configuratii isi asuma aceasta achizitie pe propriul "risc" sau cu buna stiinta.
Ca argument, se poate consulta urmatoarea  dezbatere pe aceasta tema:

http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=141709#141709

Iar acum, sa iti spun si parerea mea :
Ca posesor de doua monturi ecuatoriale ( una EQ5 motorizata pe ambele axe si una EQ- "home-made" fara motorizare si printre altele, a unor telescoape tip Newton  150/750mm, 130/650 mm, 305/1500 mm -montura Dobson ), iti pot spune din experienta personala, ca un Newton 150/750 mm este un telescop bun cu care poti observa atat planete cat si obiecte DSO. De asemenea si alte telescoape in gama 150-300 mm f/5-f/8 sunt foarte potrivite pentru observatii vizuale DSO si planetare.
Cu cat creste raportul F/D, cu atat telescopul este mai putin pretentios, dar asta depinde si de spatiul pe care il ai la dispozitie.
Telescop marca Omegon nu am avut niciodata, dar daca optica este de buna calitate, atunci nu ar trebui sa conteze numele comercial. Nu ma pot pronunta asupra acestei firme. Am doar telescoape Sky-Watcher si home-made.
Fiecare indragostit de astri, este liber sa isi aleaga configuratia care considera ca i se potriveste cel mai bine.