-----------------------------------
mircear
15 Iul 2015 10:50


-----------------------------------
Salut. 
Conform concluziilor (argumentate) si finale ale unor colegi de forum, telescoapele Newton pe montura ecuatoriala sunt "total nepotrivite pentru observatii vizuale". Asa ca, doritorii unei astfel de configuratii isi asuma aceasta achizitie pe propriul "risc" sau cu buna stiinta. 
Teo, ai uitat sa pui un tag de /sarcasm off  8) 

@DrGrim
Am avut un asemenea telescop pe mana si nu mi-a placut din simplul motiv ca montura pe care era montat este subdimensionata. Despre optica nu ma pronunt, nu am apucat sa o evaluez mai serios, dar nu este cu mult peste mediocra.
Ceea ce Omegon vinde sub denumirea de EQ-3 este defapt o montura de clasa EQ-2, suficient de buna poate pentru un reflector de 114mm. Pentru un 150mm, chiar si unul cu focala scurta de 750mm este prea firava.

Pentru observatii de mariri mici, pentru deep sky ar fi acceptabil, pentru mariri mari - observatii planetare sau lunare, combinatia de telescop-montura de care vorbeam mai sus este una nefericita, din cauza stabilitatii, stabilitate de care ai mare nevoie.

IMO, nu isi merita banii. In aceiasi bani poti gasi fie un reflector dobsonian de 150mm, fie, cu putina rabdare, unul de 200mm.

Si recomand un dobsonian nu pentru ca as fi un fan al taberei de care vorbea Teo mai sus, ci pentru ca il consider a fi instrumentul ideal pentru un incepator.