-----------------------------------
Adrian Sampetrean
23 Iul 2015 09:33


-----------------------------------
Am fost vineri si sambata noaptea pe malul apei. M-am bucurat ca o sa fie un cer fara luna, dar din pacate am avut parte de un cer acoperit de nori. In noaptea de sambata am prins putin cer senin si am reusit sa indrept binoclul spre stele. O sa trebuiasca sa studiez serios cum se utilizeaza echipamentul din dotare, deoarece nu reusesc sa vad mai nimic. Nici nu stiu ce trebuie sa vad, nici nu pot sa-mi dau seama daca vad intradevar ceva, sau e pur si simplu un nor pe undeva prin atmosfera. Pleiadele am reusit sa le vad destul de clar, intradevar frumos. Au o tenta albastruie, frumoasa imaginea.  Am o pozitie extrem de incomoda daca pun binoclul pe suport( stau cu genunchii indoiti si am 130 kg), iar daca il tin in mana incepe sa tremure foarte repede.O sa ies iar vineri seara si o sa-mi iau un scaun mic, sa incerc asa. Pana atunci am timp sa studiez din cartile indicate de Teo si din alte surse.
Toate cele bune si cer senin.
PS: Referitor la asocierea astronomiei cu pescuitul, mie mi se pare ca se completeaza reciproc foarte bine. In general mergem cate 3-6 indivizi si dormim afara, de multe ori langa foc. Cand sunt 3-4 oameni intinsi langa foc si privesc cerul, inevitabil apar discutii despre univers si automat creste  interesul fata de acest domeniu. In general pescuim la peste mare, deci nu ai treba cu betele. Le lansezi si daca ai 4 trasaturi intr-o noapte la 20 de bete, poti sa zici ca ai avut activitate. Nu faci efectiv decat sa astepti, asa ca ai timp pentru alte ocupatii.
De cele mai multe ori pe la ora 3:00AM sunt singur sau suntem 2 de garda la undite, momente in care cerul e cel mai frumos si ai tot timpul din lume pentru observatii astronomice. Liniste, un vanticel racoros, pocnetul usor al lemnelor pe foc .... mai mare dragul. In perioada perseidelor e cel mai placut. In comparatie, azi iar o sa fie 35-40 de grade, iar la noapte o sa stau intre betoane si asfalt si o sa ascult cum ma topesc incet.
Cu stima,