-----------------------------------
red giant
20 Mar 2007 01:08

baby-astrofoto
-----------------------------------
... sau astrofotografie de incepatori.

In ultimele saptamani mi-a revenit pofta de astronomie, si cum am doar o luneta cu lentila de ochelari care vietuieste dezmembrata prin diferite cutii am decis sa ies la "observatii" cu camera digitala. Am dat de un drum neiluminat si m-am pus pe treaba. Dupa nici un minut a aparut un dulau care parea suparat si, cum se vede din prima poza, n-am stat la discutii, de fapt n-am asteptat nici sa se termine expunerea.  :lol:

Dupa doua zile, surpriza, pana de curent la iluminatul stradal.  :)  Un motiv suficient de bun sa ies cu camera intr-o zona mai prietenoasa. De data asta cainii intalniti au fost manierati si insotiti de stapani. Doar un vecin a exagerat nitzel cu poluarea luminoasa (vezi foto 2)...

Una peste alta am reusit sa fac aproape 150 de poze pana s-a golit acumulatorul. M-am axat pe Pleiade (M45) si (entuziasmul incepatorului) pe Marea nebuloasa din Orion (M42). Rezultatele se vad mai jos ...

Camera folosita este un [url=http://www.dpreview.com/reviews/specs/Canon/canon_g3.asp]Canon G3 pusa pe un trepied.
Imaginea Pleiadelor e un stack (Registax 4) de 24x4sec, la ISO400, F3.0 si 4x zoom optic. Cele mai slabe stele au magnitudinea undeva aproape de 10.
Pentru M42 am folosit 14x zoom (optic+digital) si 48 de expuneri. Deoarece au aparut probleme cu rotatia campului stackingul a fost facut in Registax3, care se pricepe sa si roteasca imaginile. Pentru a elimina ceva din aberatiile cromatice am taiat albastrul si ca sa nu arate ciudat poza o arat in alb-negru. Eu zic ca se vede o urma de nebulozitate acolo ... sau cer prea mult?  :lol: