-----------------------------------
Erwin
20 Aug 2015 14:04


-----------------------------------
Am făcut primele observa&#539;ii cu succes în 2 sesiuni cât a permis cerul, în care am putut constata câteva lucruri de îmbunătă&#539;it la telescop. 

Observa&#539;ia lui Lauren&#539;iu Alimpie în privin&#539;a flexibilită&#539;ii tubului s-a dovedit a fi adevărată. La acest raport lungime/diametru apare o flexură în tub care produce o mică decolimare momentană, din fericire elasticitatea face ca oglinzile să revină imediat în pozi&#539;ia corectă. Va trebui să construiesc o cu&#537;că mai lungă pentru montarea tubului pe montura dobson, probabil octogonală. 

Plăcu&#539;a pusă ca opritor în capătul cremalierei de la focuser love&#537;te în tub a&#537;a că am scos-o pentru că nu mai puteam focaliza cu ocularele care au planul focal mai jos. Urmează s-o ajustez însă nu am avut nicio pilă la mine.

Locomotiva a func&#539;ionat foarte bine pe post de căutător câtă vreme a rămas aliniată cu tubul, însă pentru observa&#539;ii aproape de zenit când s-a lovit de roti&#539;a de manevră de la montură s-a stricat alinierea. Suportul ei va trebui să-l perfec&#539;ionez, cel actual a fost făcut cam la repezeală. 

Totu&#537;i voi confec&#539;iona sau achizi&#539;iona un pantof de căutător ca să pot folosi căutătorul de 50mm pe care-l am deja cu suport. 

Piuli&#539;ele înecate care întind spiderul trebuie înlocuite cu unele făcute la strung (n-am mai ajuns înainte de a pleca...) ca să dispară &#537;aibele cu care am scos jocul.