-----------------------------------
catalin dumitru
19 Sep 2015 10:49


-----------------------------------

@catalin dumitru 

Nu prea am inteles eu ce vrei tu sa faci ... dar melcul si coroana dintata deja sunt complicat de 
executat ... la mine , este vorba doar de 4 placi debitate dupa un contur ( cu putina determinare 
se pot face si la bomfaier + pila ) , si cateva gauri ... faptul ca am frezat piesele pe CNC nu prea 
are relevanta ...

Dar ... ideea cu melc si roata danturata pentru reglarea fina a azimutului ( cum e la EQ8 ) este 
foarte ...interesant de facut ... o sa incerc ca clocesc ceva ... poate-mi iese ... thanks . 


E vorba de un ax gros care sa fie transformat intr-o balama , cam ca aia care lasa sa se indoaie antena telescopica la radioreceptoare.

Partea care intra in furca , vine oricum rotunjita la capat , altfel balamaua nu mai e balama ci doar o imbinare fixa. La fel si furca trebuie rotunjita , insa doar pe una din parti. 

Patrea rotunjita a piesei superioare (nutul) poarta dantura de coroana melcata , cu dinti suficienti de mari ca sa sustina 10-12 kg la inclinatia de aprox. 45 grade.

Ma gandeam sa distribui egal diametrul decupat , adica nutul sa aiba (la o bara e 60 mm) 30 mm latime si bratele furcii cate 15 mm in partea centrala (fiind vorba de un cilindru , bratele decupate ale furcii vor avea forma de calota cilindrica).
Poate 30 mm pentru latimea centrala e prea mult , nu stiu , conteaza si duritatea materialului si sarcina la care ar fi supusa dantura.

Faza e ca melci din astia se gasesc destul de usor  pe la diverse subansamble. Ma gandesc ca executarea unei danturari conforme cu pasul melcului , nu ar fi o foarte mare problema. 

La baza furcii e o gaura partiala care gazduieste melcul . Totul fiind blocat cu o placuta prevazuta cu gaurile si ghidajele necesare. Atunci cand e in sarcina , melcul impinge in partea de feder negaurita , astfel placuta (si ea cu profil cilindric) nu trebuie sa suporte nici o tensiune. Doua surubele cu cap inbus sunt suficiente sa tina melcul in locasul lui .

Ideea e ca odata asamblat , sistemul indreptat la 180 grade poate trece prin gaura din platanul ce-l sustine , atunci cand 'cheia' cu care se face reglajul unghiului este scoasa.

In felul asta , montura devenita alt-az e mai rigida si nici nu mai ocupa mult loc la transport . Eu m-am gandit la forma cilindrica pentru ca nu am gasit alt material dar se poate face la fel de bine si din profil patrat sau dreptunghiular.  
Insa imi place faptul ca daca articulatia asta e facuta cilindrica , totul se poate roti inspre pol fara a mai deranja trepiedul.

Celelalte chichitze pentru inaltare , coborare si blocare , sunt caca-maca.

Mie mi se pare mai simplu pentru ca sunt piese mai putine. Provocarea cea mai mare e danturarea capatului semicircular al nutului.

Na ca m-am lungit cu 'vorba' . Scuze !!