-----------------------------------
catalin dumitru
20 Sep 2015 16:48


-----------------------------------
@katran , o sa incerc sa fac o schitza (pe hartie ) si o plantez aici , daca nu e cu suparare.

@Cătălin
Dacă faci rost de un melc mai lung din o&#539;el po&#539;i folosi o parte din el ca să faci o freză tăind canale longitudinale cu flexul, pu&#539;in înclinate ca să ai unghiul de a&#537;chiere. Apoi cu un polizor mai fin (biax sau minifreză) faci detalonarea, trebuie răbdare. Piesa se prinde pe strung pe o placă de adaptare la portcu&#539;it în a&#537;a fel încât să se poată roti tangen&#539;ial la freza melc prinsă între vârfuri pe un ax &#537;i antrenată de universal. Piesa se va roti singură pe măsură ce melcul taie din material. 

Se mai poate folosi un tarod mare în acela&#537;i scop iar în loc de melc se folose&#537;te &#537;urubul corespunzător. Iese un angrenaj cu o precizie mai mică dar suficientă pentru alinierea polară. 



Da nene Tavi , am vazut mai demult ceva asemanator , mersi pt link.
La mine va fi ceva mai complicat , eu nu pot lasa piesa sa se roteasca la 360 grade , asa ca trebuie sa fac o multime de treceri , opriri , intoarceri , etc. 
Dar se poate face , mai ales daca pre canalizez suprafata respectiva.  Problema e ca materialul meu e destul de dur , un inox nemagnetic ,poate V2A , nu stiu...Ce mi-ar fi placut o trasnaie de asta din titan.
Ideea era ca odata finalizata montura , o las naibii la cheremul intemperiilor , pe un eventual trepied  de aluminiu sau tot de inox. M-am saturat sa car unele lucruri la adapost si mi se pare jenant , mai ales ca stau la casa . Cu hotii tre' sa mai dau la pace  :) .