-----------------------------------
sky
23 Mar 2007 23:30


-----------------------------------
Marirea folosita cel mai des cand admosfera permite  la planete este 360x  obtinuta cu Naglerul de 5mm la focarul oglinzii de 1800mm . nu se poate folosi marire mare peste 150x in orice zi senina. am incercat si Barlow obtinand 720-800x.  Zile bune sunt foarte rare doar atunci poti treci peste 360x. Am avut ocazia odata sa separ 0.4 sec arc la stele duble.
Din iesiri in afara orasului nu am avut niciodata admosfera prielnica pentru planete au fost cazuri cand  se vedeau stele gogosi mari si la marire de 80x. La aceiasi marire cu un telescop de 120 se vedea mai bine. La Jupiter in putinele seri favorabile am vazut detalii ce nu sunt egalate de nici o poza vazuta pe net sau reviste deasemeni si satelitii jupiterieni priviti cu 720x apar ca bilute mici cu detalii.


Daca ai reusit sa vezi detalii pe satelitii Galileeni atunci jos palaria :) 
Si eu am observat Saturnul la 550 x intr-o seara foarte buna si am ramas profund impresionat. Oricum visez si io la un 250-300 mm mai pe viitor evident, ca nu vreau sa-l cumpar si pe urma sa stau cu el in casa ca nu am posibilitatea sa-l car pe campuri sau sa-l adapostesc intr-un observator.