-----------------------------------
Manu72
04 Oct 2015 18:17


-----------------------------------
Aseara am iesit iarasi. 
Din pacate Luna a rasarit tarziu, iar umezeala s-a lasat mai devreme. Cu toate astea intre 12 si 12:30 am stat lipit de oculare (Meade SWA 16mm) non-stop admirand Batrana Doamna.
Nu pot sa subliniez destul cat de confortabila este observatia prin bino - dar si cat de bune sunt SWA-urile de 16mm

Inainte de Luna, m-am delectat cu cateva clustere si asterime mai mici ca intindere, potrivite pentru bino, dar si cu cateva duble. The Mini Coat Hanger incape perfect in campul oferit de Plossulrile de 32mm

In perechea de Plossl-uri de 32mm - deci la aproximativ 68x -  fiecare pereche a Epsilon Lira aparea  ca un 8. Una din perechi ca un 8 mai turitit, iar celalata ca un 8 mai... 8 :)
In SWA-urile de 16mm, deci aproximativ 136x, splitarea era evidenta, apareau 4 stele distincte cu cer negru intre stelele fiecarei perechi.
Trebuie sa recunosc ca pana acum nu m-au interesat dublele, dar datorita binoviewerului aparent incep sa prind si acest microb.

Nu prea stiu catre ce oculare sa ma indrept in continuare.

O pereche de Baader Classic Ortho de 10mm - am inteles ca forma de volcano top ar face mai suportabil eye-relieful mic si sunt laudate peste tot, inclusiv aici la noi pe forum.

O pereche de plossl-uri TeleVue de 11 mm ar fi o alta varianta, dar sincer as prefera sa le incerc inainte de a da banii pe ele, mai ales ca-s mai scumpe decat BCO-urile.

Si nu in ultimul rand, sa cumpar perechea pentru  Meade UWA WP de 8.8mm pe care deja il am. Asta ar fi si cea mai ieftina varianta, desigur daca nu cedez impulsului - destul de copilaresc recunosc - de a-i lua perechea si celui de 14mm. Nu de alta dar am pus in binoviewer ocularele de 14 si 8.8 (au cam acelasi diamentru in partea de sus) si am suficient nose-relief.