-----------------------------------
Erwin
08 Oct 2015 18:58


-----------------------------------
Mul&#539;umesc mult, dar aprecierile sunt pu&#539;in exagerate! :)

Am făcut observa&#539;ii sâmbăta trecută de la Comana, în prima parte a nop&#539;ii până să răsară Luna la o serie de obiecte DSO &#537;i, de&#537;i n-am colimat foarte bine tubul după transport s-a comportat foarte bine, conform a&#537;teptărilor. Cerul a fost mai bun, turbulen&#539;ă redusă, am putut splita Epsilon Lyrae cu Nagler-ul de 11mm. La Lună de&#537;i era jos pe cer am putut folosi un ocular super plossl de 6mm &#537;i examina o serie de forma&#539;iuni de relief altele decât cratere, mun&#539;i, rifturi, văi &#537;i crăpături. Am încheiat sesiunea din cauză că roua a aburit complet căutătorul, instrumentul n-a fost afectat deloc de umezeală doar pentru montură mi-am făcut griji pentru că n-am apucat s-o dau cu lac peste tot, doar baza. Pentru DSO am folosit Hyperion de 24mm care prezintă un pic de coma la margine dar mijlocul câmpului este bun. La Dumbbell &#537;i la Ring Nebula am folosit &#537;i Nagler-ul de 11mm. Am reu&#537;it să văd M33 destul de bine, problema a fost că n-am văzut-o în căutător &#537;i alte obiecte au fost destul de dificil de găsit.  

Per total impresia este că imaginile sunt mai bune decât ale newtonianului SW de 150 F/8 care avea obstruc&#539;ia centrală un pic mai mare, contează &#537;i apertura pu&#539;in mai mare însă probabil că aceste considera&#539;ii sunt subiective.