-----------------------------------
MirceaDP
08 Oct 2015 19:11


-----------------------------------
La ce ati avea nevoie de acest lucru?
...
Putem sa va ajutam noi cei din Cluj si cu achizitia si cu obtinerea datelor, avem telescoape in gama 20-30cm.


Multumesc mult pentru raspunsuri, auriga si theogon.

Auriga, ar fi minunat daca m-ati putea ajuta. Scopul masuratorilor este de a determina daca nu apar deviatii ale pozitiilor stelelor in zona si perioada mentionata. Eu ma astept sa apara deviatii, de la cateva arcsecunde pana la arcminute, inspre exterior (fata de centru=Venus).

Pe langa problemele mentionate in primul mesaj, ar mai fi refractia cauzata de atmosfera, desi am auzit ca se cunoaste exact si se pot face corectiile necesare. Ar mai fi turbulentele(?). In conditiile astea, cam ce precizie se poate obtine cu "telescoape in gama 20-30cm"? Si se pot distinge bine stelele din zona lui Venus? Cineva imi zicea ca ar trebui cumva blocata lumina de la Venus. Ar mai fi si necesitatea ca steaua/stelele de referinta sa fie din afara zonei, adica la peste 50 de diametre venusiene, poate chiar mai mult, sau cat mai aproape de Venus, unde devierea prezisa de teoria mea e f.mica.

Legat de teorie, adica scopul final al masuratorilor, as vrea sa vorbim mai tarziu si nu pe forum, pentru ca lucrarea mea nu e inca publicata (are nevoie de dovezi experimentale pt.a putea fi acceptata). Oricum, e ceva important si ma gandesc sa publicam impreuna. Mai vorbim. Pana atunci ma intereseaza daca si cat de usor se pot face masuratorile si daca e posibil ca astfel de devieri sa fi scapat neobservate.