-----------------------------------
Orion
24 Oct 2015 23:44

De la ochi la binoclu
-----------------------------------
Salutari la toti pasionatii de astronomie !
Ca sa nu fac 2 postari separate, ma voi prezenta aici si totodata cer si un sfat de la cei mai priceputi observatori ai cerului. 
Ma numesc George si incep sa devin interesat  mai serios de astronomie observationala . Dupa vreme indelungata de observare cu ce m-a inzestrat natura, ochii mei nu mai sunt suficienti si vreau ceva putere de marire :) 
 Momentan am un binoclu 10x25 no name si foarte ieftin... luat mai mult pt  ture montane si alpinism, sa analizez rutele   de ascensiune si obstacolele. Dar dupa ce intr-o noapte senina am vazut prin el Pleiadele  de la 1750 m altitudine,  am fost vrajit :) MI-am spus ca daca o jucarie de asta poate oferi asemenea priveliste, unul de calitate  o sa ma lase mut :)

Dupa ce am citit diverse materiale despre intrarea pe teritoriul minunat al astronomiei ajutate de instrumente, am concluzionat ca e mai prudent sa nu ma arunc la un telescop acum   si sa incep cu un binoclu. Stiu ca asta e si parerea multora dintre voi. Dupa citirea  a multe articole si recomandari despre achizitionarea unui sau primului binoclu  astronomic datele problemei se prezinta astfel:
1. sunt interesat in principal de observatii astronomice deci caut un binoclu cu astfel de inclinatii. 
    Am  trepied care se lauda ca poate sustine 4 kg deci voi folosi binoclul montat pe trepied pt observatii nocturne  dar totusi vreau sa fie suficient de usor incat sa-l pot tine in mana perioade scurte. 
2. de aceea in finala au ajuns urmatorii: 8x56, 9x63 si 11x70 (as fi vrut 10x70 dar e rar si scump).
3. bugetul este de 1000 lei si vreau ce e mai bunde banii astia  dar nu stiu ce marca sa aleg in suma disponibila. Orion, Celestron, Delta Optical , Tasco,  cam astea sunt cele gasite la noi in banii mei..  nu m-ar deranja nici un binoclu SH   un brand mai bun si de o calitate superioara, de la cineva din bransa dar aici chiar nu ma pricep  si ramane doar o idee de backup. Aici ma bazez  exclusiv pe parerile  posesorilor experimentati. 
Planul meu pt viitor e urmatorul : dupa acest binoclu de uz general si portabil, sa trec la un binoclu astronomic serios de tipul 25x100 . Momentan mi se pare cam complicat telescopul  iar binoclul e mai intuitiv de folosit.  Telescopul va veni  daca  si cand voi simti ca  am ajuns la nivelul urmator. 
Cam asta este. Va rog sa ajutati un viitor stargazer cu un sfat pt achizitionarea unui binoclu :)
Nopti senine  si multe stele !