-----------------------------------
Herr_Alien
25 Oct 2015 08:17


-----------------------------------
Salut,

Orion si Delta imi par OK. Nu m-am uitat prin Tasco sau Celestron. Acuma, toate firmele astea cumpara cam toate binoclurile de la United Optics - People's Republic of China :) , asa ca diferentele apar in functie de scrupulosi sunt oamenii lor (de la Orion, Delta etc) la CTC.

Second hand - e si asta o optiune. E folosesc acuma un binoclu rusesc luat second hand, si singua optiune de upgrade la care ma gandeam e un "ultimate second hand" de gen Carl Zeiss Dekarem/Jenoptem 10x50 ... culmea, nu la unul nou. Dar aici trebuie sa intrebi vanzatorul "are zgarieturi? ciobituri? ciuperci/mucegai? decolimat? cu mecanica ... cum sta?".

Cele 3 binocluri listate (8x56, 9x63, 11x70) au toate pupila de iesire de 7mm (56/8, 63/9, 70/11 - aproape 7). Genul asta de pupila de iesire te avantajeaza cand ai un cer foarte curat din locul de unde observi, respectiv cand pupilele ochilor se dilata pana la 7mm (de obicei cand esti mai tanar). 

Un binoclu de uz general (+ astronomie ca bonus) iti da o pupila de iesire in jur de 5mm (8x40, 10x50, 12x60). 
Daca  pupila ochilor se dilata maxim 5mm, atunci si primele binocluri se vor comporta tot ca un 8x40, 9x45, 11x55. 

De ce am adus asta in discutie: daca ai de ales de exemplu intre un 9x63 si un 10x50, o sa trebuiasca sa te gandesti daca:
 - merita diferenta de pret?
 - cat de des ai acces la un cer suficient de curat incat pupila de iesire de 7mm sa aduca avantaje?

Chiar daca prima optiune e pus pe trepied, or sa apara si cazuti in care o sa pleci doar cu binoclul. Cum toate au putere de marire modesta (ceea ce e ok!), cu cat creste diametrul opiectivelor, cu atata devine mai greu binoclul. Si atunci devine tentant un binoclu mai usurel (8x56). 
Dar! Cu cat ai diametrul obiectivului mai mare, cu atata o sa poti sa distingi obiecte mai slabe ca stralucire. Si atunci devine tentant un binoclu mai mare (11x70).

Spor la cugetat. Iti pun un link cu ceva articole de stargazing cu binoclul: din cand in cand autorul meintioneaza ce binocluri foloseste, merita de citit.

http://www.cloudynights.com/page/articles/cat/binocular-universe/

Alex.