-----------------------------------
starbuck
25 Oct 2015 12:11


-----------------------------------
Din experienta mea astronomica observationala cu telescoape (reflector newtonian Sky-Watcher 150mm F/5 , refractor Celestron 70mm F/13), respectiv binocluri (Bushnell H2O 8x42 , BTC 15x70, Nikon Action 10x50 si Orion 20x80) pot spune ca in cazul binoclurilor comparativ cu telescoapele puterile de marire mici nu implica disturbari prea mari din cauza turbulentelor. Apertura in schimb conteaza la distingerea detaliilor luminoase (cu toate ca in cazul Lunii luminozitatea este de-a dreptul deranjanta incepand cu 70mm ). Subscriu la obervatia lui Tavi F. referitoare la puterea maxima de marire a telescoapelor aproape inutilizabila in cazul folosirii telescoapelor cu ocularele planetare. Eu am doua oculare (Baader Hyperion 5mm si Baader Ortho 6mm) de folosire a telescopului 150mm F/5 la puterea sa maxima de marire (150x, respectiv 300x cu Barlow 2x ED) si au mai mult rol de dotare in cadrul trusei de oculare decat utilitate functionala din cauza turbulentelor in conditiile de obervare chiar si in cazul unui cer rural. In rarele ocazii de observatii cu turbulente reduse intr-adevar, simti ca nu ai dat banii degeaba pe ele. Dar aceste ocazii sunt intr-adevar destul de rare.

Legat de tematica topicului personal as recomanda un binoclu 15x70 care ofera rezultate bune la obervatii deep-sky sau planetare cu o pupila de iesire de 4.7mm si un camp vizual real de 4.4. grade (un frumos efect imersiv de space "walker") la un pret aproape de doua ori mai mic decat un binoclu 20x80. Necesita trepied solid fara de care oricum nu poti face observatii vizuale in bune conditii. Cateva din modelele de binocluri 15x70 existente pot fi vazute aici:
http://astromagazin.ro/search?controller=search&orderby=position&orderway=desc&search_query=15x70&submit_search=Caut%C4%83

PS: 
Tavi F. : Parerea mea este ca nu are rost sa ne descarcam pe chinezi. Ei ne-au oferit o infrastructura comerciala accesibila largului consum pentru instrumentele astronomice care in trecut aveau o accesibilitate foarte limitata si preturi astronomice la propriu. Sectorul ATM este oricum foarte limitat din acest punct de vedere. Iti respect foarte mult prestigiul si talentul de fabricant de lentile si oglinzi (ca si in cazul lui Tavi Stanescu de altfel) si in final e o ocazie foarte buna atat profesionala cat si comerciala pentru ca maestrii de instrumente optice cum sunteti voi sa imbunatateasca pentru aceasta clientela calitatea optica a dotarii acestor instrumente. E clar ca pretul lor accesibil de multe ori nu implica si calitatea scontata a opticii aferente sau oricum, intotdeauna este loc suficient de imbunatatiri pentru gama aceea de pret.